Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

«Έβγαλαν» τα κομπιουτεράκια στο Μαξίμου ενώ επίκειται η σύγκρουση με Πάνο Καμμένο

«Έβγαλαν» τα κομπιουτεράκια στο Μαξίμου ενώ επίκειται η σύγκρουση με Πάνο ΚαμμένοΕν αναμονή της σύγκρουσης Τσίπρα-Καμμένου βρίσκονται στο κυβερνητικό επιτελείο - Όλα τα σενάρια εξετάστηκαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Μετρούν ψήφο-ψήφο για Σκοπιανό και ψήφο εμπιστοσύνης.


Η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων καθώς μπορεί ο Πρωθυπουργός να επιθυμεί ένα «βελούδινο διαζύγιο» αλλά το πιο πιθανό είναι οι δύο άνδρες να συγκρουστούν προκαλώντας την οριστική διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και το μήνυμα αυτό στάλθηκε μετά την χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί βγήκαν τα «κομπιουτεράκια» μετρώντας τις ψήφους είτε για την Συμφωνία των Πρεσπών, είτε για διαδικασίες τύπου ψήφου εμπιστοσύνης ή πρόταση δυσπιστίας.

Για την «Συμφωνία των Πρεσπών» στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν οι τέσσερις από τους έξι βουλευτές του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Δανέλλης, Λυκούδης, Μαυρωτάς), ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ, η Κατερίνα Παπακώστα από τους ανεξάρτητους βουλευτές και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ. Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν άλλος ένας ή δύο βουλευτές που θα στηρίξουν την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.
Πρόταση δυσπιστίας ή ψήφος εμπιστοσύνης

Ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ παίζεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί στην Βουλή για την συνέχιση της ύπαρξης της κυβέρνησης. Στην μεν κυβέρνηση προκαλούν τη ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, στην μεν αξιωματική αντιπολίτευση ζητούν από τον Αλ. Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Στην πρώτη περίπτωση (πρόταση δυσπιστίας από τη ΝΔ), χρειάζονται 151 βουλευτές για να συνταχθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με το δεδομένο ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ακολουθήσουν τον πρόεδρο της ΝΔ αλλά και μια πιθανή αποχή από την ψηφοφορία του ΚΚΕ, τότε οι πιθανότητες είναι ελάχιστες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην δεύτερη περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση θα χρειαστούν την πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών στην σχετική ψηφοφορία. Όμως το κυβερνητικό επιτελείο επιθυμούν να εξασφαλίσουν την ψήφο 151 βουλευτών και για συμβολικούς λόγους. Σύμφωνα με τους χθεσινούς υπολογισμούς στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δύναται να προστεθούν τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ (Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις, Κουντουρά), η Κατερίνα Παπακώστα καθώς είναι μέλος της κυβέρνησης, ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων που είχε υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό ενώ αναμένουν τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής και την στάση του Θανάση Θεοχαρόπουλου.
THESSNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου