Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Τα Γρεβενά μπροστά στο δίλλημα : Συνεχίζεται ο κατήφορος ή αλλάζουμε πορεία ! Ένα νέο σχέδιο με όραμα κατατέθηκε για το μέλλον των Γρεβενών. Γράφει ο Αλέξανδρος ΤΖΙΟΛΑΣ

Τα Γρεβενά αιμορραγούν και μαραζώνουν.Στα ορεινά Γρεβενά όσοι αποφασίζουν να κρατήσουν τα μήλα από τα περιβόλια τους το χειμώνα τα τοποθετούν μέσα σε κασόνια βαζοντάς-τα στη σειρά, σε απόσταση το ένα από το άλλο, διαχωρισμένα με εφημερίδες ή με άχυρο. Η συνήθης επιλογή είναι το άχυρο, αφού λίγοι είναι αυτοί που αγοράζουν και διαβάζουν τον ημερήσιο ή περιοδικό τύπο. Διαχωρίζονται ώστε όταν κάποια αρχίζουν να σαπίζουν να μην μολύνουν και τα υπόλοιπα. Αυτό είναι σίγουρο ότι θα συμβεί, εφόσον όλα είναι ενωμένα, μαζί, σαν ένας ενιαίος οργανισμός. Η κατάλληλη αυτονομία τα προστατεύει. Αν το ένα είναι μαζί με το άλλο, σαπίζουν όλα.

Στο Δήμο Γρεβενών πολλοί επέλεξαν πριν χρόνια να είναι όλοι μαζί και να νέμονται την εξουσία. Ο χρόνος είναι αμείλικτος. Τώρα σαπίζουν όλοι μαζί. Όσοι πασχίζουν να πουν ότι είναι κάτι φρέσκο και προσπαθούν να ξεκολλήσουν και να αυτονομηθούν, δεν πείθουν κανένα, καθότι τόσα χρόνια, κολλημένοι μαζί, νέμονταν την εξουσία. Το ζήτημα είναι να προστατευθούν οι υπόλοιποι δηλ. η κοινωνία.

Οι ελάχιστοι που μείναν αυτονομημένοι μπορούν σήμερα να έχουν μία υγιή σκέψη, ένα ξεκάθαρο λόγο, έμπνευση, καθαρό πρόσωπο, να κάνουν απολογισμό, να έχουν αντικειμενική κρίση και να ατενίζουν με σχέδιο και όραμα το μέλλον, σαν ένα ωραίο κατακόκκινο μήλο από το περιβόλι που άντεξε την κακοχειμωνιά και λάμπει αστραφτερό. Επομένως : Συντασσόμαστε με αυτούς! Τους ακούμε, τους εμπιστευόμαστε!

Σήμερα στο Δήμο Γρεβενών οι κάτοικοι έχουν ως μόνη επιλογή: ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ όλων όσων είχαν την ηγεσία της Δημαρχιακής εξουσίας (οι ίδιοι και τα συνεταιράκια που εκλέχτηκαν μαζί ή μάλωσαν στην πορεία για την νομή της). Ας επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Εξ’ άλλου, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι, δύο (2) θητείες σε δημόσια αξιώματα είναι αρκετές. Και είναι αρκετοί αυτοί που τις έχουν συμπληρώσει !



ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ σε καθοδική πορεία.

Ο κατήφορος δεν έχει τελειώσει.

Η γνώση των οικονομικών και η ερμηνεία των αριθμών είναι πολύτιμη για να κάνεις απολογισμό και να ορίσεις το μέλλον.

Τα Γρεβενά τη δεκαετία 1961-1971 είχαν μείωση πληθυσμού κατά -19%.

Τις δύο δεκαετίες 1971-1991 παρουσιάζουν μία στασιμότητα, δηλ. συγκράτηση της πληθυσμιακής αιμορραγίας και της οικονομίας.

Τα τελευταία χρόνια νέα συρρίκνωση και καθοδική πορεία παρατηρείται, πληθυσμιακή και οικονομική. Έτσι η τάση γίνεται μόνιμη : καθοδική. Μείωση, συρρίκνωση και του πληθυσμού και της οικονομίας της περιοχής.

Έτσι ο Δήμος Γρεβενών από 30.564 κατοίκους το 2001 έχει στην απογραφή του 2011 μόλις 25.905 κατοίκους. Μόλις 905 κατοίκου δηλ. πάνω από το όριο των 25 χιλ. κατοίκων που ορίζει ο νόμος 4555/18 για την 2η κατηγορία μεγεθών των δήμων της χώρας. Αμέσως μετά είναι η κατηγορία των μεσαίων ηπειρωτικών Δήμων (όπως π.χ. είναι ο Δήμος Σουλίου στην Παραμυθιά). Τι θα επακολουθήσει αν μεταπέσει στην κατηγορία αυτή?

Σήμερα το οικονομικό και πληθυσμιακό μέγεθος του Δήμου Γρεβενών είναι ίδιο με του Δήμου Τυρνάβου, δηλ. έχει 25.900 κατοίκους και ισολογισμό (κύκλο εργασιών) 20-23 εκατομμύρια ευρώ.

Ανάμεσα στους κατοίκους του Δήμου Γρεβενών : οι 12.177 είναι μαθητές και συνταξιούχοι (47%)!

2.300 κάτοικοι είναι νοικοκυρές (οικιακά) 9%.

7.140 αυτοαπασχολούμενοι (28%) δηλ. το 1/3 !

1.720 κάτοικοι δηλώνουν άνεργοι και οι υπόλοιποι 2.600 κάτοικοι δηλώνουν υπάλληλοι-μικροαπασχολήσεις-ταμεία βοήθειας -κοινωνική συνδρομή-ευκαιριακά επαγγέλματα.

Τι μας λένε οι αριθμοί ?

(α). ότι στα 100 άτομα ηλικίας 0-14 ετών αντιστοιχούν 233 άτομα ηλικία 64+. Έχουμε τον πλέον γερασμένο πληθυσμό της χώρας. Κρίσιμος δείκτης που θέλει κόπο να αναστραφεί.

(β). στα 100 άτομα ηλικία 15-64 ετών αντιστοιχούν 70 άτομα ηλικίας 0-14 ετών και 64+. Δηλαδή ότι ο μη ενεργός πληθυσμός στο Δήμο είναι απολύτως (και μάλιστα : ‘‘πολύ περισσότερο του απολύτως’’) εξαρτώμενος από τον ενεργό πληθυσμό του. Βασικότατος δείκτης ανάπτυξης που για να αναστραφεί θέλει καινοτόμες, νέες πρακτικές και αποφάσεις. Και κάτι ακόμη, εφόσον μειώνεται ο ‘‘ενεργός’’ πληθυσμός δεν μπορεί να θρέψει και τον ‘‘μη ενεργό’’!

(γ). στα 100 άτομα ηλικίας 55-64 ετών αντιστοιχούν 86 άτομα ηλικία 15-24 ετών! Δηλαδή η νέα γενιά που εισέρχεται στην ‘‘μάχη της ζωής’’, δηλ. στην παραγωγική εργασία, είναι πολύ λιγότερη σε αριθμό από τους ενήλικες. Δηλαδή : η νεολαία ΣΠΑΝΙΖΕΙ ! Δεν υπάρχει αρκετό νέο αίμα στην πόλη. Και αυτό κάνει την κοινωνία συντηρητική και οπισθοδρομική, χωρίς επενδύσεις, νέες δουλειές και νέες ευκαιρίες. Τι κάνει σε αυτό το κλίμα ο νέος? ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΕΙ. Τι κάνει ο Δήμος σε μια τέτοια κατάσταση ? ΒΟΛΕΥΕΤΑΙ ! Οι ενοχλητικοί καλό είναι να απομακρυνθούν!

Υπάρχει σχέδιο και όραμα για την ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ της καθοδικής πορείας; Ποιος το εκφώνησε και ποιος δουλεύει πάνω σε αυτή την αγωνία της κοινωνίας?

Η κατάσταση αυτή που οδηγεί στον συνεχή μαρασμό και την φτώχεια την έχει αισθανθεί η κοινωνία και οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια.

Τέτοιες οικονομίες και κοινωνίες λέγονται ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΣ και οδηγούνται σε συνεχή και μόνιμα φαινόμενα κρίσεων.

Η οικονομία μίας τέτοιας περιοχής οδεύει κατευθείαν στην πολύπλευρη πτώχευση: Δηλαδή πτώχευση επιχειρήσεων, νοικοκυριών, επαγγελματιών και οργανισμών (πάσης φύσεως).

Μία μόνη ελπίδα υπάρχει : ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ, ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ανάταξης και αναστροφής της πτωτικής πορείας. Η κοινωνία δεν μπορεί να συνεχίζει την εσωστρέφεια. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα που θα κάνει την κοινωνία και τον Δήμο ΕΞΩΣΤΡΕΦΗ. Δηλαδή να εισέλθει από παντού νέο ΑΙΜΑ. Νέες επενδύσεις, νέα κεφάλαια, δουλειές, να σταματήσει η μετανάστευση, να αναζωογονηθεί η οικονομία, να μεγαλώσει ο οικονομικός κύκλος, αφήνοντας την συρρίκνωση και τον μαρασμό

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

[Α]. Τι μας λένε τα δημοσιευθέντα οικονομικά μεγέθη του Δήμου Γρεβενών :

Από την ιστοσελίδα του Δήμου διαπιστώνουμε, με μεγάλη μας απορία, ότι μπορούμε να βρούμε μόνο στοιχεία του έτους 2016 ! Δεν υπάρχουν στοιχεία του 2017 και του 2018 (έτη που έχουν παρέλθει προ πολλού)!

Παρατηρείται λοιπόν ότι :

Δηλώνονται ΕΣΟΔΑ : 20.194.844,70 € αλλά εισπραχθέντα 18.135.143,67 €.

Εξ αυτών ο επιχορηγήσεις είναι : 11.633.000 € δηλ. το μισό των εσόδων προέρχονται από «βοήθειες»! Πως αντιμετωπίζει κανείς έναν Δήμο με «απλωμένο το χέρι» συνεχώς? Που οδηγεί αυτό?

Καταγράφονται ΕΞΟΔΑ : 23.314.348,13 €.

Εκ των οποίων Αμοιβές Προσωπικού (178 δημόσιοι υπάλληλοι, χωρίς την ΔΕΥΑΓ και τα άλλα Νομικά Πρόσωπα που έχει) συν της αμοιβές Αιρετών, ανέρχονται σε 5 εκ. €.

[Αμοιβές Αιρετών : 502.454 € - Έξοδα Κίνησης Αιρετών : 280.200 €].

Το κονδύλιο των τεχνικών έργων αυξομειώνεται ανάλογα με το πόσα έργα εκτελεί ο Δήμος από το ΕΣΠΑ (επι αυτού θα επανέλθουμε). Έτσι π.χ. η τελευταία ακύρωση του έργου της Ύδρευσης των 7,5 εκατ. αποτελεί ακύρωση βασικού συστατικού ενός υγιούς προϋπολογισμού του Δήμου.

Πέραν των έργων του ΕΣΠΑ, πρόσφατα ο Αντιδήμαρχος Τεχν. Έργων του Δήμου Γρεβενών δήλωσε ότι η χειμερινή συντήρηση μόνο του επαρχιακού δικτύου είναι της τάξης του 1 εκ. € ! Η κατηγοριοποίηση αυτών των δαπανών και η χρονική τους στιγμή που πραγματοποιούνται, εφόσον δημοσιοποιηθούν συγκεντρωτικά (ανά σύμβαση και ανά χρήστη), θα δώσει πληρέστερη εικόνα της χρησιμότητας των εξόδων.


[Β]. Εισροές ΚΑΙ επισκέπτες.

Ένας βασικός δείκτης από τον οποίο διαπιστώνεται η εσωστρέφεια ή η εξωστρέφεια μίας οικονομίας είναι η πορεία των επισκεπτών στην περιοχή.

Φέρνει φρέσκο χρήμα, δουλειές και αγορές προϊόντων. Ας δούμε τα επίσημα στοιχεία :

Πιν. Αφίξεις ανά έτος στα Γρεβενά & στη Φλώρινα (συγκριτικά) :           

2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
19899 19622 21630 27771 30747 22737 11813 1577 975 1153 3708 ΓΡΕΒΕΝΑ
41219 41522 43367 44776 40946 39696 35285 20799 31468 22188 15898 ΦΛΩΡΙΝΑ

Η Φλώρινα έχει επανέλθει στο 40% του μέγιστου αριθμού των επισκεπτών.

Τα Γρεβενά βρίσκονται μόνο στο 10% ενώ κάποια στιγμή βρεθήκαμε χωρίς επισκέπτες !! (μόνο 975 επισκ. το 2013!).

Πόση είναι η ζημιά? Εκτιμάται στα 10.000.000 € απώλεια εσόδων ΕΤΗΣΙΩΣ στις επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) δηλ. χρήματα που χάθηκαν, ενώ θα έπεφταν μέσα στην πόλη και στην οικονομία της. Δηλ. ο μισός ετήσιος Π/Υ του Δήμου ! Πως αντιδρά ο Δήμος Γρεβενών απέναντι σε τέτοια κατάσταση, όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι γίνεται μόνιμη πληγή?

Τα απόλυτα όρια της φτώχειας βιώνει η κοινωνία ενώ οι επιχειρήσεις έχουν αφεθεί στο ‘‘έλεος της μοναξιάς’’ (όπως έλεγε κάποιος φίλος προχτές).

Είναι εύκολο η ανάκαμψη? Δεν προβλέπεται. Η πορεία από το 2012 μέχρι σήμερα δεν δείχνουν να γίνεται εφικτή. ΑΝ δεν σταματήσει η αδράνεια και ο εφησυχασμός των «ημετέρων», ενώ γύρω τους να ‘‘μην κουνιέται φύλο’’ και τα πάντα να σαπίζουν, δεν μπορεί να φέρει κάτι ορατό στο άμεσο μέλλον.

Χρειάζεται και εδώ : Πρόγραμμα, Όραμα, Σχέδιο και επίμονες-καινούργιες πολιτικές και δράσεις για να κινηθεί η Οικονομία.

Η καθιέρωση ενός ισχυρού Brand Name για τα ΓΡΕΒΕΝΑ, μαζί με ΝΕΑ έργα και ΦΡΕΣΚΕΣ ιδέες, είναι πολύ ψηλά στην λίστα των ενεργειών της κίνησης πολιτών για τα Γρεβενά του μέλλοντος, του Ελευθέριου ΤΖΙΟΛΑ, που κατατέθηκαν προχτές στην πόλη μας.

Έχοντας σε πρώτη προτεραιότητα (συνοπτικά*) :

την ενέργεια,
τα επείγοντα επενδυτικά έργα,
την διαφάνεια στη διαχείριση του Δήμου,
την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη,
την αναμόρφωση του αστικού ιστού της πόλης,
την Πανεπιστημιακή Σχολή + τα 2 τμήματα,
την διαδικτύωση όλων των Γρεβενιωτών,
την θεσμοθέτηση πρόσθετων πόρων για την άμεση αναστροφή της πτωτικής πορείας,
και την στροφή στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της περιοχής : Αγροτικά προϊόντα-Εμπόριο-Τουρισμός-Πολιτισμός.
Το βασικό πλαίσιο αναφοράς είναι :

Η οικοδόμηση ενός Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Δήμου της Νέας Εποχής ,
ενός Δήμου που θα λειτουργεί με Διαφάνεια και θα αποτελεί το Κέντρο Συντονισμού όλων των Φορέων που θα έχουν τον Πρώτο Λόγο,
ενός Δήμου με Πρόγραμμα και συγκεκριμένους Στόχους για την Αλλαγή & την Ανάπτυξη.
Και είναι η τελευταία μας ελπίδα, για να πατήσουμε φρένο στον κατήφορο,

να ξεκαθαρίσουμε το σάπιο από το υγιές και να αναστρέψουμε την αρνητική πορεία όλων.

*****


(*για αυτούς αλλά και τους υπόλοιπους στόχους και θέματα του εν λόγω Σχεδίου, θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση και η αναλυτική τους περιγραφή τις επόμενες ημέρες, για κάθε μία ενότητα ξεχωριστά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου