Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Ο Όρεινος Όγκος: μια ολοκληρωμένη- ολιστική πρόταση ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Τα Δάση. Το Γεωπάρκο. Ο Ιλαρίωνας. Το Καστράκι & το περιαστικό δάσος. Ο Γρεβενίτης. Μια νέα Παγκόσμια Ποδηλατική Ορεινή Διαδρομή.

Ναυαρχίδα για την ανάπτυξη του Τόπου μας αποτελεί ο πολύμορφος, μοναδικός Ορεινός  Όγκος. 
Αρχή μας, εδώ, είναι η Ολοκληρωμένη Διαχείριση και η δημιουργία ενός νέου περισσότερο αποτελεσματικού και παραγωγικού Διαχειριστικού Φορέα με τη μορφή Α.Ε..
Δεν μπορεί κανείς Γρεβενιώτης να αισθάνεται καλά όταν ενημερώνεται ότι  το Χιονοδρομικό του Πισοδερίου Φλώρινας έχει ήδη επιλεγεί να αναβαθμιστεί με 5,5 εκ. €, ότι το Χιονοδρομικό των Καλαβρύτων με σχεδόν μισή από τη δική μας χρονική διάρκεια χιονιού έχει επενδυτικό πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ τριών φάσεων, με την πρώτη φάση ύψους 25 εκατ. € για τρία lift, ότι στη Νάουσα έχει εγκριθεί ΣΔΙΤ 40 ετών, για Κέντρο Προπονητικού και Αθλητικού Τουρισμού από Ιδιωτικό Φορέα,  ύψους 30 εκατ. €.. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, να ενημερώνεται ότι ακόμα το Έργο της αναβάθμισης και βελτίωσης της οδικής σύνδεσης με τη Βασιλίτσα έχει  απενταχθεί  από  το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.
Ας ανασκουμπωθούμε, λοιπόν.
Πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και να βγούμε πιο μπροστά, γνωρίζοντας ότι οι άλλοι, συγκριτικά,  ήδη, βρίσκονται  σε καλύτερη θέση και τρέχουν, επίσης.
1ο.  Το Νέο Ολοκληρωμένο μας Σχέδιο στον Ορεινό Όγκο θα έχει σαν στόχο να ασκούνται πολιτικές και δράσεις σε ετήσια και όχι σε εποχική βάση.
2ο.  Όλες οι σημανθείσες διαδρομές καθώς και όσες θα σημανθούν, όλα τα γεφύρια και δίπλα σ΄ αυτά οι κρήνες , οι βρύσες, οι πηγές, όλα τα σημεία φυσικού κάλους, όλες οι περιοχές ιστορικής σημασίας, όλα τα μνημεία (μοναστήρια, εκκλησίες, λείψανα αρχαιολογικών, βυζαντινών, μεταβυζαντινών και νεοελληνικών  περιόδων, φυσικών -γεωλογικών) τοπογραφούνται  και τοποθετούνται  στην Κεντρική Ψηφιακή Πλατφόρμα του Δήμου, σε ανάλογα διεθνή  sites καi στο Google Maps.
3ο.  Δύο μεγάλες χωρικές - περιβαλλοντικές ενότητες : η πρώτη με κυρίαρχο στοιχείο τη Βασιλίτσα , η δεύτερη με κυρίαρχα στοιχεία τη Βάλια Κάλντα  & τις Μπάλτσες,  με ανάλογη προβολή, οργάνωση και εστίαση δραστηριοτήτων. Η διαφοροποίηση του προφίλ και του περιεχομένου καθεμίας από τις δύο ενότητες μπορεί να αποτελέσει τη βάση για σχετικές πολιτικές προβολής και αξιοποίησης με ορθολογισμό και περιβαλλοντική ευαισθησία.
4o.  Επιχειρησιακό Σχέδιο, τριών φάσεων συνολικού ύψους 25 εκατ. € για την αναβάθμιση  του Χιονοδρομικού  Κέντρου σε επίπεδα ευρωπαϊκά και τη λειτουργία του Ορεινού Όγκου καθ΄ όλο το έτος. Δημιουργία τριών lift :

1ο Lift : Από Σαμαρίνα (θέση ~Μοναστήρι) περνώντας το ποτάμι μέχρι τη βάση της κορυφής,  50 μ πριν την γραμμή «Τυμφαία».
2ο Lift :  Από το τέρμα του 2θέσιου των 2.115 μ προς την κορυφή της Βασιλίτσας  στα 2.247 μ.  Στη συνέχεια ανοίγονται πίστες προς Αβδέλα.
Δύο (2) καρέκλες από τη μέση της διαδρομής οδηγούν προς Λάβδα και προς Πανόραμα (ξεχωριστά).
Οι επισκέπτες, ή οι Skier θα μπορούν να πηγαίνουν από τα χαμηλά υψόμετρα της περιοχής μέχρι την κορυφή της Βασιλίτσας !
3ο Lift :   Από την αρχή του 3θέσιου με συρόμενο ή καρέκλα να κατεβαίνει  μέχρι την Αγ. Παρασκευή της Σμίξης.
5ο σημείο για τον Ορεινό  Όγκο. Χαμηλότερα το  Αστεροσκοπείο του Όρλιακα θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει. Το Πάρκο του Όρλιακα σε συνδυασμό με τη Βάλια Κάλντα και το σύστημα των γεφυριών της περιοχής  θα αποτελέσει ιδιαίτερο πόλο επισκεπτών.
Οι κατασκηνώσεις στο Ζιάκα και την Κουρούνα Φιλιππαίων, καθώς και οι παρακείμενες εγκαταστάσεις  θα συντηρηθούν, θα αποκτήσουν ετοιμότητα χρήσης και θα ενταχθούν σε Προγράμματα  Κοινωνικού και Αθλητικού Τουρισμού, Περιβαλλοντικών  Οργανώσεων και αντίστοιχων δράσεων.
6ο σημείο. Σύμφωνα με τους Περιβαλλοντικούς Όρους της ΕΓΑΝΤΙΑΣ ΟΔΟΥ και τις τότε διαπραγματεύσεις μου από τη θέση του υφυπουργού με το ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ δεσμεύονταν  να κατασκευάσει στα Γρεβενά το ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟ της ΠΙΝΔΟΥ. Η μελέτη είχε παρουσιασθεί  από το ΕΚΒΥ το 2003 και είχε προβλεφθεί να υλοποιηθεί αμέσως μετά το πέρασμα της Εγνατίας από την Πίνδο προς Ιωάννινα, που ολοκληρώθηκε το 2007. Τα συμφωνηθέντα, όμως αυτά, κανείς δεν τα  φρόντισε και δεν τηρήθηκαν.
Όπως δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα για το ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ, του οποίου τα σχέδια ήταν έτοιμα στο Υπουργείο Γεωργίας,  στη θέση Έξαρχος μεταξύ  Όρλιακα και Άη Νικόλα.
Ωστόσο, δημιουργήθηκε και δόθηκε σε λειτουργία το ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟ του ΑΩΟΥ εντός δύο ετών (από τον Μάρτιο του 2012 ως τον Φεβρουάριο του 2014) με Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος ΙΡΑ «Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013». Ενώ, επίσης,  ο Φορέας Διαχείρισης έχει δημιουργήσει Κέντρα Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου (στους Ασπράγγελους, στο Μέτσοβο, στην Κλειδωνιά, στο Πάπιγκο, ενώ αυτό των Μαυραναίων  είναι κλειστό).
Είναι ο καιρός,  να επανέλθουμε και να ζητήσουμε τα οφειλόμενα : το ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟ της ΠΙΝΔΟΥ στα Γρεβενά και το ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ στον Έξαρχο.
7ο, αλλά όχι έσχατο. Ο Φορέας του Εθνικού Πάρκου θα πρέπει να επιστρέψει στη θέση, όπου με την ίδρυσή του, το 2003, είχε  εγκατασταθεί, στο Σπήλαιο Γρεβενών.

Το Γεωπάρκο  με κύρια περιοχή αναφοράς την περιοχή Γρεβενών  θα παρέμβουμε αποφασιστικά για να θεσμοθετηθεί. Στον Οργανισμό που θα δημιουργηθεί ο Δήμος Γρεβενών και οι Φορείς του Νομού διεκδικούν και θα έχουν την κυρίαρχη και αποφασιστική θέση. Το ξεκαθαρίζουμε από τώρα και με τρόπο απόλυτο, έναντι των βλέψεων της Κοζάνης.  Το Γεωπάρκο με το Μουσείο Παλαιοντολογίας και τις νέες σχετικές δραστηριότητες θα δώσουν στα Γρεβενά μια άλλη δυναμική, βάζοντας τους στο Παγκόσμιο Χάρτη γεωφυσικών, γεωγεννητικών  και παλαιοντολογικών ενδιαφερόντων.
Το ίδιο πρέπει να γίνει και τον Ιλαρίωνα, με αποφασιστική συμμετοχή στον διεκδικούμενο προς διαμόρφωση Φορέα, από το Δήμο Γρεβενών και ασφαλώς από το Δήμο Δεσκάτης.

Μέγα θέμα Δημοτικής Περιουσίας, επίσης, είναι τα Δημοτικά Δάση.
Για όλα τα Δημοτικά Δάση, που είναι αρκετά, θα πρέπει να συνταχθούν Διαχειριστικές Μελέτες, έτσι ώστε και να καλύπτονται ανάγκες κάλυψης σε καυσόξυλα των κατοίκων των χωριών και το πλεόνασμα να διατίθεται στο εμπόριο για εξασφάλιση εσόδων του Δήμου. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με απευθείας εκμίσθωση σε Δασικούς Συνεταιρισμούς, είτε με δημοπρασία ( διάθεση σε εμπόρους ).
Σε αρκετά από αυτά τα δάση μπορούν να πραγματοποιηθούν έργα δασικής αναψυχής, δίκτυα μονοπατιών και περιπάτου, που θα βοηθούσαν στην οικοτουριστική ανάπτυξη.
Το Καστράκι, το περιαστικό Δάσος και το Εκτροφείο θηραμάτων αποτελούν ένα σπουδαίο περιβαλλοντικό πλέγμα της Πόλης, αναξιοποίητο και υποβαθμιζόμενο. Η διελκυστίνδα  περί το ιδιοκτησιακό μεταξύ Δήμου και Δασαρχείου θα επιλυθεί με το Κτηματολόγιο. Ακόμα και στην περίπτωση της Δασικής Ιδιοκτησίας, η λύση της Προγραμματικής Σύμβασης, παρέχει τη δυνατότητα στην ανάπτυξη ήπιων έργων υποδομής και κατάλληλης διαμόρφωσης σύνδεσης του περιαστικού δάσους με τον αστικό -πολεοδομικό ιστό για περιπατητικές διαδρομές πεζοπορίας, για ποδηλατικές διαδρομές, για θέσεις αναψυχής με κιόσκια και εκδρομικά σημεία συνεύρεσης. Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού η προσέγγιση, περιήγηση και αξιοποίηση του Εκτροφείου Θηραμάτων σε συνεργασία με την ιδιοκτήτρια Δασική Υπηρεσία και τον Κυνηγετικό Σύλλογο  μπορεί να αποκαλύψει έναν κρυμμένο μέχρι τώρα θησαυρό δίπλα στην Πόλη μας.
Εμβληματικό φυσικό στοιχείο της Πόλης αποτελεί ο Γρεβενίτης, το ποτάμι που, αφού διασώθηκε από την επικάλυψη του, ανοιχτός πλέον, αλλά  περιτοιχισμένος, με καταπληκτικούς μαιάνδρους διατρέχει τον ιστό της Πόλης μας. Ο Γρεβενίτης  πρέπει να ενσωματωθεί στη ζωή, στη λειτουργίες, στην αναψυχή της Πόλης, να πάψει να είναι μια περιτοιχισμένη κοίτη υποδοχής βρόχινων νερών. Υπάρχουν για αυτό υπέροχες ιδέες αρχιτεκτόνων συμπολιτών μας, και ακόμα καλύτερες μπορεί να αναδείξει ένας σχετικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το σύνολο του ποτάμιου και παραποτάμιου συστήματος από το Μύλο του Μπούσιου μέχρι τους πρόποδες του Εκτροφείου.
Φιλοδοξία μας είναι σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο, μετά και την περυσινή επιτυχημένη εκδήλωση “DOWN Hill” να οριοθετήσουμε, να πολλαπλασιάσουμε και να επεκτείνουμε τις ποδηλατικές διαδρομές.  Ιδιαίτερη προσπάθεια θα καταβάλουμε για να πετύχουμε τη λειτουργία της χαραγμένης ευρωπαϊκής ποδηλατικής διαδρομής από Βωβούσα μέχρι Καλαμπάκα, μέσω του μοναδικού ορεινού ανάγλυφου των Γρεβενών, και να διοργανώσουμε το καλοκαίρι του 2021 την πρώτη επίσημη, ετήσια Παγκόσμια Ποδηλατική Διαδρομή.
Το όραμα αυτό αποτελεί Πρόγραμμα.
Είναι εφικτό και πραγματοποιήσιμο.
Θέλει την κατάλληλη, ικανή Ηγεσία στο τιμόνι του Δήμου Γρεβενών.
Ναι, μπορεί να γίνει !

https://www.youtube.com/watch?v=YeBI94EJQE8  (ολόκληρη η ομιλία του για  το πρόγραμμα του για τα ΓΡΕΒΕΝΑ της Νέας Εποχής).
https://www.youtube.com/watch?v=qoyUb0HX0hw&t=70s  (    ).
https://www.youtube.com/watch?v=iEtSZ8qDo_s
https://www.facebook.com/groups/2237106313282387/?ref=bookmarks
*******


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου