Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Πέντε (5) Προτάσεις -Τομές του Ελευθερίου Τζιόλα στο συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛ

Πέντε (5) Προτάσεις -Τομές

(τις οποίες κατέθεσα επίσημα και γραπτά, στις 30 Μαρτίου, στο 2ο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και εν συνεχεία έδωσα στα μέσα επικοινωνίας προς δημοσίευση - γνωστοποίηση).
-----------------------------------------------------------------

1η πρόταση : ενιαίο ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.
................................................................
Μετά το Βατερλώ με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την έντονη ανησυχία του Ελληνικού Λαού για τα εθνικά ζητήματα, με στόχο τη δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης του σε ενιαίο και ανυποχώρητο Εθνικό Μέτωπο, η πρόεδρος, σ. Γεννημματά, αμέσως μετά το Συνέδριο, και με απόφαση του Συνεδρίου, προβαίνει στις εξής πρωτοβουλίες :
Α. Επισκέπτεται επίσημα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζητά Σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών Αρχηγών με θέματα :
- τη λεπτομερή ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας για το περιεχόμενο των επισκέψεων τους και των συζητήσεων τους με τον πρόεδρο της Τουρκίας και τους ομολόγους τους, καθώς και για τα πλαίσια και τη ουσία των ασκούμενων πολιτικών και των αποτρεπτικών Σχεδίων.
- τη δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων και την τήρηση της στρατηγικής του ενιαίου, ανυποχώρητου Εθνικού Μετώπου απέναντι σε κάθε διεκδίκηση, απειλή, ή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και των εθνικών ελληνικών δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας ή εκ μέρους οποιασδήποτε άλλης χώρας.
Β. Η πρόεδρος, σ. Γενημματά επισκέπτεται το Πεντάγωνο ζητά πλήρη ενημέρωση από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για την αποτρεπτική ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, συζητά σε βάθος με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και θέτει άμεσους στόχους ενδυνάμωσης της αμυντικής ισχύος της Πατρίδας, επικαιροποιώντας και συσχετίζοντας με τις νέες Συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο το Ενιαίο Εθνικό Αμυντικό Δόγμα.

2η πρόταση : ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ στα πρωτογενή ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ & το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ (δύο ζωτικοί στόχοι επαναδιαπραγμάτευσης).
.............................................................................................
Α. Τα ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%, που θα στραγγαλίσουν την οικονομία με υπερφορολόγηση επίτευξης τους, οφείλουν με ρεαλισμό όλων των μερών να αποτελέσουν θέμα προτεραιότητας για επαναδιαπραγμάτευση.
Η χώρα μπορεί να δεσμευθεί για συλλογή πόρων αυτής της τάξης, του 3,5%, δηλαδή, σαν να είχε στόχο πλεονάσματος 3,5%. Αλλά : το 1,5 % να αποτελεί τον νέο συμφωνημένο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος και το 2% να αποτελεί αύξηση του ΠΔΕ (με σημερινούς όρους, περίπου 4 δισ. ευρώ) που θα αποκτά αναπτυξιακό χαρακτήρα, με νέες δημόσιες υποδομές, συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων, με κοινωνικές δομές και έργα περιβάλλοντος. Δηλαδή, 2% δημόσιοι πόροι του ΠΔΕ + 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα = 3,5%, αλλά με άλλη ταυτότητα και με αναπτυξιακό περιεχόμενο.
Β. Το Υπερταμείο της ντροπής και της επί 99 έτη ενυποθήκευσης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων (!) να καταργηθεί. Και να γίνει Ταμείο Εθνικών Περιουσιακών Αξιών και οι πόροι του να κατευθύνονται στη χρηματοδότηση και υποστήριξη κυρίως νέων επενδύσεων. Το νέο αυτό Ταμείο μπορεί υπό όρους να συμπεριλάβει και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

3η πρόταση : Ετήσιος προοδευτικός ΦΟΡΟΣ στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ.
- Πρόταση για το Ε.Σ.Κ., ενόψει και των ευρωεκλογών, με ενιαίο πεδίο εφαρμογής την Ε.Ε.
..............................................................................................
Φορολόγηση με κλιμάκωση συντελεστών ανάλογα με το ύψος της κεφαλαιακής αξίας για όλες τις μεγάλες περιουσίες στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στα κράτη -μέλη της). Π.χ., για περιουσίες από 1 εκατ. έως 5 εκατ. ευρώ συντελεστής ετήσιας φορολόγησης 1%, μεταξύ 5 και 10 εκατ. ευρώ 2% - 3%. Ο φορολογικός συντελεστής θα μπορούσε να φτάσει και να ξεπεράσει το 10% για περιουσίες εκατοντάδων εκατ. ευρώ.
Η προοδευτική, αναλογική αυτή φορολογική κλιμάκωση εκτός από τη διαμόρφωση ενός κλίματος δικαιοσύνης, θα στοχεύει κυρίως στη χρηματοδότηση νέων πολιτικών σύγκλισης. Συγκεκριμένα, οι συλλεγόμενοι πόροι θα έχουν διπλή κατεύθυνση :
(α). για την άρση του χάσματος μητροπόλεων -περιφερειών (βορρά - νότου) και τη σύγκλιση, και,
(β). για την αναστήλωση και υποστήριξη του κράτους πρόνοιας.
Επισημαίνεται ότι με την τον τρόπο αυτό, της προοδευτικής φορολόγησης των κεφαλαιακών περιουσιακών αξιών, ταυτόχρονα, θα αποφευχθεί η ατέρμονη σπείρα επέκτασης των ανισοτήτων, ενόσω θα διαφυλάσσονται οι δυνάμεις του ανταγωνισμού και τα κίνητρα ώστε να δημιουργούνται νέες περιπτώσεις πρωτογενούς συσσώρευσης.


4η πρόταση : ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΒΕΛΤΙΩΣΗ ανθρώπινου δυναμικού και των Μονάδων της Εκπαίδευσης και της Διοίκησης.
.............................................................................................
Αποφασίζεται και εφαρμόζεται, σε συνδυασμό και με τη σχετική, προηγμένη προοδευτική ευρωπαϊκή εμπειρία, και με κριτήρια την ποιότητα, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα Σύστημα Αξιολόγησης για όλες τις Μονάδες και τα Επίπεδα της Εκπαίδευσης και της Διοίκησης, καθώς και για το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού τους. Σταθερός στόχος : η βελτίωση και η εξέλιξη και της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού και της κοινωνικής και παραγωγικής αποστολής των Μονάδων.

5η πρόταση : το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.
.............................................................................................
Δεν θα μιλήσω για το τι ήταν, τι προσέφερε, τι καθόρισε το ΠΑΣΟΚ, ούτε τι κατακτήθηκε, τι θεμελιώθηκε και τι δρομολογήθηκε με το ΠΑΣΟΚ.
Ο απολογισμός αυτός είναι ανοιχτός, εκκρεμεί.
Πρέπει να πραγματοποιηθεί και να κατατεθεί ενώπιον του Λαού, της νέας Γενιάς και της Ιστορίας.
Εδώ, τώρα, θέτω το ειδικό και ιδιαίτερο ζήτημα : η διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κλείσει ασυζητητί, με πρόχειρες και συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς σχετικές επ΄ αυτού αποφάσεις.
Υπάρχει ιστορικό χρέος και ευθύνη.
Το τελευταίο αιρετό συλλογικό όργανο του ΠΑΣΟΚ, το Εθνικό Συμβούλιο, οφείλει να συνέλθει και να αποφασίσει δημοκρατικά για τον τρόπο που το καίριο αυτό ζήτημα, της οντότητας ΠΑΣΟΚ, θα συζητηθεί, θα αντιμετωπισθεί και θα λυθεί.

Ελευθέριος Τζιόλας
30 Μαρτίου 2019  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου