Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Δημήτρης Λάγιος "Ερωτική πρόβα στο θάνατο"


Σαν σήμερα 9 Απριλίου 1991 έφυγε από τη ζωή, ο λυρικός ποιητής και συνθέτης που συνέδεσε το όνομά του όσο λίγοι με το βαθιά ερωτικό τραγούδι, αφήνοντας στη μουσική ένα από τα σπουδαιότερα "παιδιά" της, την "Ερωτική Πρόβα"!
Ο συνθέτης του κορυφαίου έργου "Ερωτική Πρόβα", που αποτελεί ένα από τα διαμάντια της ελληνικής δισκογραφίας, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1952 και θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς της γενιάς του, παρότι δεν πρόλαβε να δημιουργήσει παρά μόνο 8 ολοκληρωμένα έργα.

"Να ονειρεύομαι" Μουσική/Στίχοι/Ερμηνεία: Δημήτρης ΛάγιοςΜε σπουδές στο πιάνο, την κιθάρα και τα θεωρητικά, έφυγε στην Αμερική όπου και ολοκλήρωσε τη μουσική του παιδεία.
Το δισκογραφικό του ξεκίνημα ήταν το 1982 όταν σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, συνέθεσε τα τραγούδια του άλμπουμ "Ο Ηλιος ο Ηλιάτορας", τα οποία ερμήνευσαν οι Γιώργος Νταλάραςκαι Ελένη Βιτάλη.


"Γεια σου κύριε Μενεξέ" Μουσική: Δημήτρης Λάγιος/Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης/Ερμηνεία: Ελένη Βιτάλη

H ομάδα για τη μουσική της Ζακύνθου "Aσκηταριό των ποπολάρων", είναι δικό του δημιούργημα, καθώς και το "Κάλβειο Κέντρο Μουσικών Μελετών" και το "Κάλβειο Ωδείο".
Το 1985 δείχνει το ενδιαφέρον του για τον Κυπριακο Αγώνα, έμπρακτα, διοργανώνοντας μουσικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, ενώ ιδρύει το σύνολο "Ραψωδοί" παρουσιάζοντας μουσικές εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

"Σε χάνω" Μουσική/Στίχοι: Δημήτρης Λάγιος/Ερμηνεία: Σαβίνα Γιαννάτου

Στη συνέχεια κυκλοφόρησε τους δίσκους: 
Ο Αη-λαός (1983)
Εδώ που γεννηθήκαμε (1983)
Του Σολωμού και της Ζάκυνθος (1986)
Το 1987 κυκλοφορεί το έργο "Σκιές" σε δική του ποίηση με ερμηνεύτρια τη μεσόφωνο Ηλέκτρα Βάργκα και τη συμμετοχή του κυπριακού φωνητικού συνόλου "Διάσταση".
Εργα για ορχήστρα νυκτών οργάνων (1989)

"Να Κλαις" Μουσική/Στίχοι: Δημήτρης Λάγιος/Ερμηνεία: Χάρης Κατσιμίχας
Μέχρι που η ανατροπή ήρθε στη ζωή του με μια "ερωτική πρόβα στο θάνατο", αφού έμελλε να γράψει τα ωραιότερα τραγούδια του, για τον δικό του επικείμενο θάνατο.
Το άλμπουμ περιλαμβάνει 10 (ίσως από τα συγκλονιστικότερα ερωτικά τραγούδια ερωτικά που έχουν γραφτεί) ερμηνευμένα με την απόλυτη εκφραστικότητα και ευαισθησία που τους έπρεπε από τους Γιώργο Νταλάρα, Σαβίνα Γιαννάτου, Χάρη και Πάνο ΚατσιμίχαΟ Δημήτρης Λάγιος έφυγε, χτυπημένος από καρκίνο στις 9 Απριλίου 1991, σε ηλικία μόλις 39 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα έργο ζωής και μια μεγάλη θλίψη για την απώλειά του.

Το αγαπημένο τραγούδι του Δημήτρη Λάγιου (και δικό μας) "Μοβ" με την ερμηνεία του Χάρη ΚατσιμίχαΤο μουσικό του ταλέντο κληρονόμησε η κόρη του Υακίνθη Λάγιου, η οποία εκτός από την εκπληκτική ομοιότητα της όψης, έχει το ίδιο πάθος για τη μουσική.

Μετά το θάνατό του εκδόθηκαν τα έργα:
"Ρωγμές" 1992
"Ινα τι" 1992
"Των Αθανάτων" 1994

Ελσα Γράψα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου