Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Οι δέκα μνηστήρες της Κεντροαριστεράς - Οι δυνατοί, οι αδύναμοι και τα επιτελεία τους στην Θεσσαλονίκη

Οι δέκα μνηστήρες της Κεντροαριστεράς - Οι δυνατοί, οι αδύναμοι και τα επιτελεία τους στην Θεσσαλονίκη

«Και τώρα τρέχουμε» λένε πλέον στα επιτελεία των δέκα υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς.

Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων έληξε χθες και αν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τις 1000 υπογραφές που έπρεπε να καταθέσει κάθε υποψήφιος, τότε την ψήφο των ψηφοφόρων του Κέντρου θα διεκδικήσουν οι Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μανιάτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Απόστολος Πόντας, Κώστας Γάτσιος και Δημήτρης Τζιώτης.


Ασφαλή προγνωστικά δεν υπάρχουν, με τα επιτελεία των υποψηφίων να έχουν ξεκινήσει τη στελέχωσή τους ετοιμάζοντας την τακτική που θα ακολουθήσουν μέχρι την κάλπη της 5ης Νοεμβρίου. Παράλληλα, περιμένουν να δουν πώς θα κινηθούν οι αντίπαλοι, ποιοι θα τους υποστηρίξουν και ποια δυναμική θα αναπτύξουν, ώστε να χτυπήσουν στα αδύνατά τους σημεία.



Η πρόεδρος που... κινδυνεύει

Η Φώφη Γεννηματά πέτυχε το ακατόρθωτο. Με σχεδόν όλες τις δυνάμεις απέναντί της, κατάφερε με την τακτική της και τη συνεπή της στάση να φέρει όλες τις δυνάμεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, να την κάνει τρίτη δύναμη κοινοβουλευτικά και να την κάνει ξανά ελκυστική για τους ψηφοφόρους.

Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τις εκλογές, ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Σήμερα μοιάζει σαν το καζάνι που αδειάζει συνέχεια, καθώς οι υποψήφιοι που προέρχονται από τη μήτρα του ΠΑΣΟΚ τής παίρνουν ψήφους και στελέχη. Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι έχει τον μεγαλύτερο κομματικό μηχανισμό στη διάθεσή της, με συνδικαλιστές, αυτοδιοικητικούς και τον Γιώργο Παπανδρέου στο πλευρό της.

Στη Θεσσαλονίκη πρωτοστατούν στο πλευρό της ο διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ενώ φέρεται ότι θα τη στηρίξουν ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης και οι Π. Αβραμόπουλος και Μ. Πάππου. Σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας εκτιμάται ότι μπορεί να κερδίσει τις Σέρρες, τη Χαλκιδική, την Ημαθία, ενώ ντέρμπι με τον Νίκο Ανδρουλάκη θα γίνει στο Κιλκίς.



Αφήνει τις Βρυξέλλες

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης αφήνει τις Βρυξέλλες και θέλει να διεκδικήσει με αξιώσεις την ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Εκτιμάται ότι στο πλευρό του έχει την πλειοψηφία των κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τους υπόλοιπους συνυποψηφίους του, κοντράροντας σχεδόν στα ίσια την κ. Γεννηματά. Άλλωστε το περιβάλλον του υπενθυμίζει ότι η συμμαχία του με την Εύα Καϊλή επικράτησε στις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας στις εσωκομματικές εκλογές για γραμματείς στο ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα εκτιμάται ότι αρκετά στελέχη που στο παρελθόν βρέθηκαν δίπλα στον Ευάγγελο Βενιζέλο θα στηρίξουν τον νεαρό πολιτικό, ενώ στο πλευρό του θα είναι η πλειοψηφία του ευρωψηφοδελτίου της «Ελιάς» που κατέβηκε στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα στο πλευρό του αναμένεται να είναι οι Λ. Γρηγοράκος, Χ. Κεφαλίδου, Δ. Κωνσταντόπουλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος.

Στη Θεσσαλονίκη, πέρα από την Εύα Καϊλή, στο πλευρό του θα είναι κομματικά στελέχη όπως οι Π. Δαλαμπούρα, Ν. Ξυλούρης, Ν. Τέλλης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Ν. Παπαδάκης, ενώ από τον δήμο Θεσσαλονίκης ακούγεται ότι θα συνταχθούν μαζί του και οι Π. Λεκάκης και Γ. Δημαρέλος. Σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας φέρεται να έχει δυναμική σε Πιερία και Πέλλα.



Καμίνης με σύμμαχο Μπουτάρη

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναμένει την πολύ σημαντική για αυτόν στήριξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης στην κούρσα του για την είσοδο στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Αναμένεται να είναι πολύ δυνατός στην Αθήνα, ενώ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την αίγλη του και το συνετό και μεταρρυθμιστικό του προφίλ για την προσέλκυση ψηφοφόρων όχι από τις κομματικές δεξαμενές, όπως λένε οι συνεργάτες του, αλλά από την κοινωνία.

Παράλληλα εκτιμάται ότι αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν να έρχεται μια μεγάλη κόντρα Φώφης - Ανδρουλάκη στην προεκλογική εκστρατεία, θα προτιμήσουν να πάνε στον πρώτο γύρο με τον Γιώργο Καμίνη, αποφεύγοντας τα διλήμματα και τις... κακοτοπιές. Κεντρικό στέλεχος στον πυρήνα του είναι ο Στέφανος Παραστατίδης, ο γιος του άλλοτε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και νυν του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από Θεσσαλονίκη ακούγεται το όνομα του Ευρυβιάδη Ελευθεριάδη.



Το restart του Σταύρου

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι κατά πολλούς ο απρόβλεπτος παράγοντας και ο ρυθμιστής των εκλογών. Βασικά γιατί προέρχεται από τον δεύτερο μεγαλύτερο κομματικό μηχανισμό, ο οποίος αναμένεται να τον στηρίξει «μονοκούκι» στις εκλογές, και δεύτερον γιατί θα φέρει στην κάλπη έναν αριθμό ψηφοφόρων που δεν είναι μετρήσιμος για τους... παραδοσιακούς εκλογολόγους του ΠΑΣΟΚ.

Ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά, με το επιτελείο του να ελπίζει ότι  μπορεί να συμμετέχουν περίπου 200.000 ψηφοφόροι στις εκλογές. Ένας αριθμός πέρα και πάνω από κομματικά στελέχη, ένα μήνυμα ότι οι εκλογές δεν αφορούν τους ημετέρους μόνο αλλά και την κοινωνία.

«Πρωτοπαλίκαρό» του από τη Θεσσαλονίκη είναι ο Νίκος Νυφούδης. Ο γραμματέας του Ποταμιού Β' Θεσσαλονίκης, αναβαθμισμένος το τελευταίο χρονικό διάστημα, συμμετέχει στο κορυφαίο 8μελές πολιτικό όργανο της υποψηφιότητας Θεοδωράκη. Στο επικοινωνιακό επιτελείο βρίσκεται και ο σύμβουλος του Γ. Μπουτάρη, Σταύρος Κωνσταντινίδης, ενώ τον δικό του αγώνα είναι βέβαιο ότι θα κάνει και ο Σπύρος Πέγκας.



Με λίγες ελπίδες

Την εφτάδα των υποψηφίων κλείνουν οι Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μανιάτης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο πρώτος, αν και με τις μεγαλύτερες περγαμηνές από τους υπόλοιπους, δείχνει να έχει τα πιο ανοιχτά μέτωπα. Στο ΠΑΣΟΚ δεν τον θέλουν, οι Παπανδρεϊκοί πάνε με τη Φώφη και στην Ώρα Αποφάσεων άφησε κακές εντυπώσεις με την αποχώρησή του. Ο δεύτερος εκτιμάται ότι θα στηριχθεί από έναν αριθμό βενιζελικών στελεχών και ψηφοφόρων, ώστε να μην υπάρχει η εντύπωση ότι υπάρχει γραμμή υπέρ κάποιου υποψηφίου, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα πάρει επίσημη θέση, βλέποντας από απόσταση την εκλογική διαδικασία. Τέλος ο τρίτος, με την προίκα των 11.000 ψήφων από τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2015, θέλει ένα καλύτερο αποτέλεσμα, ενοχλημένος από δυνάμεις που δεν τον στήριξαν τότε κόντρα σε Ανδρέα Λοβέρδο και Φώφη Γεννηματά.

Οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής που ανακοίνωσαν υποψηφιότητα για την ηγεσία του νέου φορέα είναι ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ (που εντάχθηκε τους τελευταίους μήνες στην Δημοκρατική Συμπαράταξη) Απ. Πόντας, ο πρώην πρύτανης της ΑΣΟΕ, Κώστας Γάτσιος και ο επικοινωνιολόγος Δημήτρης Τζιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου