Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Φουκουσίμα όπως λέμε... Τσέρνομπιλ


Οι ιαπωνικές αρχές αναβάθμισαν πλέον το επίπεδο σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα στην ανώτερη κατηγορία (7) ενώ δεν και νέα ισχυρή σεισμική δόνηση προκάλεσε νέα πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4 του Νταϊτσί. Η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού σταθμού Tepco εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» ότι η διαρροή ραδιενέργειας από τις πληγείσες εγκαταστάσεις μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ το 1986.
«Η διαρροή ραδιενέργειας δεν έχει σταματήσει και η ανησυχία μας είναι ότι τελικά θα ξεπεράσει εκείνη του Τσερνόμπιλ», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της TEPCO. Η διαρροή ραδιενεργών ουσιών από το εργοστάσιο του Νταϊτσί αντιστοιχεί περίπου στο 10% της ποσότητας ραδιενέργειας που είχε διαρρεύσει από το Τσερνόμπιλ, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική υπηρεσία για την πυρηνική ασφάλεια.

Νωρίτερα, οι αρχές της Ιαπωνίας, αναβάθμισαν το επίπεδο της σοβαρότητας της κρίσης στη Φουκουσίμα, στην κατηγορία 7 από την κατηγορία 5, αξιολογώντας την πλέον ως ανάλογη με εκείνη του Τσερνόμπιλ.
Το μέγεθος του νέου μετασεισμού έφτασε τα 6,3 Ρίχτερ, μετά τα 7.1 ρίχτερ που συντάραξαν χθες τη χώρα. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ο νέος σεισμός έφτασε τα 6,6 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος του νέου σεισμού υπολογίστηκε στα 33 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας ενώ το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 112 χιλιομέτρων νότιο-νοτιοανατολικά, της παραθαλάσσιας πόλης Χόσνου, στην επαρχία Τσίμπα, η οποία γειτονεύει με το Τόκιο.
Η νέα δόνηση έγινε αισθητή στην πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ιαπωνίας, Ναρίτα, σταμάτησε τη λειτουργία του προσωρινά προκειμένου οι αρχές να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις για πιθανές ζημιές.
Από την Tepco ανακοινώθηκε λίγο μετά τη δόνηση ότι ξέσπασε πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4 των εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι έσπευσε επιτόπου μονάδα της Υπηρεσίας Αυτοπροστασίας, των συνεργείων που εργάζονται στο πυρηνικό εργοστάσιο, η οποία κατάφερε να σβήσει τη φωτιά.
Αξιώσεις αποζημιώσεων 23,6 δισ. δολαρίων
Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα (Tokyo Electric Power Company ή TEPCO) μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με απαιτήσεις αποζημιώσεων 2 τρισ. γιεν (23,6 δισ. δολ.) σύμφωνα με εκτιμήσεις της JP Morgan.
Καθώς η εταιρία παλεύει να περιορίσει την πυρηνική κρίση, οι μετοχές της βυθίζονται στο χρηματιστήριο του Τόκιο (-75% από τις 11/3).Οι επενδυτές ανησυχούν σχετικά με τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης στα κέρδη της εταιρίας και ειδικότερα αναφορικά με τα δισ.δολ. που θα πρέπει να πληρώσει σαν κόστος αποζημιώσεων.
4.5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου