Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Φεγγαράδα με πολλή μουσική αλλά και απουσίες


Ρεκόρ ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων που περιμένουν έως τα μεσάνυχτα το βράδυ της Παρασκευής όσους επιθυμούν να απολαύσουν την τελευταία πανσέληνο του Αυγούστου με πλήθος εκδηλώσεων και ελεύθερη είσοδο 

Από τη Μαρία Φαραντούρη έως τη Μάρθα Φριντζήλα και από παρατήρηση αστεριών έως πικνίκ - με σαφή πρόθεση να καλυφθούν όλες οι προτιμήσεις - είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στους 125 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία που θα παραμείνουν ανοιχτά την Παρασκευή έως τα μεσάνυχτα για χάρη της δεύτερης αυγουστιάτικης πανσελήνου.
Την τιμητική της στις φετινές εκδηλώσεις θα έχει πάντως η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου καθώς έχει προγραμματιστεί να ακουστεί σε 18 χώρους κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, ενώ πουθενά στο πρόγραμμα δεν προβλέπεται απαγγελία ποιημάτων του Νικηφόρου Βρεττάκου, παρά το γεγονός ότι το 2012 είναι έτος Βρεττάκου και οι στίχοι του έχουν επιλεγεί από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την προβολή των φετινών εκδηλώσεων.
Οσοι αποφασίσουν μια βόλτα ώς το Μουσείο Ακρόπολης τους περιμένουν μελωδίες Θεοδωράκη και Χατζιδάκι από το Μουσικό Σχολείο Βόλου από τις 21.30, ενώ το μουσείο θα έχει ελεύθερη είσοδο από τις 21.00. Εως τα μεσάνυχτα θα παραμείνει ανοιχτό το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με νυχτερινή ξενάγηση στην έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» (20.30) και μουσικό πρόγραμμα από το Guitarte Esemble (21.30) με έργα Χατζιδάκι και Τσαλαχούρη. Η Αναστασία Μουτσάτσου και ο Μάριος Στρόφαλης δίνουν ραντεβού στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου, ενώ ξεναγήσεις προγραμματίζονται από τις 18.30 έως τις 20.30. Στο Επιγραφικό Μουσείο θα προβληθεί η ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή «Αγέλαστος Πέτρα» (20.30) και στοναρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας θα εμφανιστούν οι Μάρθα Φριντζήλα και ο Τάκης Φαραζής.
Εντεχνο πρόγραμμα ετοιμάζουν ο Ανδρέας Καρακότας και οι Plaza Ensemble στοΜουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, ενώ jazz, funky, world music, προβολή ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους καθώς και δυνατότητα πικνίκ περιμένουν όσους επιλέξουν την πλατεία της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης. Το κουαρτέτο εγχόρδων Αριστοτέλης και η προβολή τής μικρού μήκους παραγωγής «Το βυζαντινό κωδωνοστάσιο της Μονής Βατοπεδίου» περιμένουν όσους επιλέξουν τη Μονή Ζυγούστην Ουρανούπολη, ενώ ξεναγήσεις και μουσική εκδήλωση έχει προγραμματιστεί και στο σπήλαιο των Πετραλώνων.
Στον αρχαιολογικό χώρο Ζώνης στη Θράκη θα δώσει συναυλία η Μαρία Φαραντούρη. Στα Αβδηρα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα αστέρια, ενώ η Μόνικα θα τραγουδήσει στην Κασσώπη της Ηπείρου. Εμπνευσμένο από τις παραδόσεις των λαών της Μεσογείου είναι το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν οι Anema e Core στο Ιτς Καλέ στο Κάστρο Ιωαννίνων. Στο Εμποριό Χίου τηλεσκόπια στη διάθεση του κοινού θα επιτρέψουν την παρατήρηση της Σελήνης.
Κι αν οι εκδηλώσεις για την πανσέληνο που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου κάθε χρόνο αποτελούν πλέον θεσμό, αναπόσπαστο κομμάτι του φαίνεται πως από εδώ και στο εξής θα αποτελεί και η απουσία του εμβληματικότερου μνημείου από τη διοργάνωση, της Ακρόπολης. Το γεγονός ότι τις προηγούμενες χρονιές η αναμονή άγγιζε έως και τη μία ώρα, καθώς οι επισκέπτες ξεπερνούσαν τις 15.000, σε συνδυασμό με τον συνωστισμό που αποτελούσε στάδιον δόξης λαμπρόν για τους πορτοφολάδες αλλά και τους μικροτραυματισμούς που προκαλούνταν από την ανώμαλη επιφάνεια του Ιερού Βράχου και το σκοτάδι - απαραίτητη προϋπόθεση για να φαίνεται το φεγγάρι - αποτελούν τους βασικούς λόγους που η Ακρόπολη θα παραμείνει και φέτος κλειστή.
Μεγάλο ποσοστό όσων θα επέλεγαν να δουν την πανσέληνο από την Ακρόπολη αναμένεται ότι θα κατευθυνθεί τελικά προς το Σούνιο, γεγονός που αναγκάζει τους υπευθύνους να απαγορεύσουν την είσοδο και στον δεύτερο πλέον δημοφιλή αρχαιολογικό χώρο της Αττικής, καθώς εκτιμούν πως δεν μπορεί ο ναός του Ποσειδώνα να δεχτεί μεγάλο αριθμό επισκεπτών και μάλιστα υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού, με αποτέλεσμα να επιτρέψουν τη διοργάνωση της εκδήλωσης στον χώρο του τουριστικού περιπτέρου και εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου