Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Κάν’ το όπως ο ΣΥΡΙΖΑ!


Venizelos-Euaggelos
Ενα μοντέλο με βασική συνιστώσα της Δημοκρατικής Παράταξης το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή. Σφοδρά πυρά εναντίον Ευάγγελου Βενιζέλου και θέμα ηγεσίας από κορυφαία στελέχη.

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Σε μια απόφαση διατυπωμένη με αμφίσημο τρόπο, που επιδέχεται πολλών ερμηνειών και αναγνώσεων και είναι ενδεικτική της σύγχυσης και των αντιδράσεων στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με το μέλλον του Κινήματος, κατέληξε η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
 Συγκεκριμένα, αναλόγως των ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων, καθώς διάχυτη ήταν η αίσθηση μεταξύ των μελών του οργάνου ότι είναι πολύ πιθανόν σύντομα να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές που δεν αποκλείεται να ανατρέψουν τους κομματικούς σχεδιασμούς, αποφασίστηκε η διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» τον Οκτώβριο και παράλληλα το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη συμπαράταξη των δυνάμεων της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης».



Ερχονται… κάλπες

Μάλιστα, ως προς το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες άμεσα, εντύπωση προκάλεσε η δημόσια αναφορά του Χρήστου Πρωτόπαπα, στενού συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εκτίμησε ότι θα είναι δύσκολο να βρεθούν οι 180 ψήφοι για την προεδρική εκλογή.

Βασικό ζητούμενο και πεδίο αντιπαράθεσης στη μαραθώνια συνεδρίαση του Σαββάτου, η οποία σημαδεύτηκε αφενός από την έντονη κριτική κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και αφετέρου από τη μειωμένη συμμετοχή των μελών του οργάνου (103 άτομα σε σύνολο 178), ήταν ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στο ευρύτερο σχήμα που σχεδόν άπαντες συμφωνούν ότι πρέπει να δημιουργηθεί, στο πλαίσιο της διεύρυνσης και της συσπείρωσης του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Ωστόσο, ο τρόπος και τα μέσα για την επίτευξη του παραπάνω στόχου προκάλεσαν έριδες και διαφωνίες, με κορυφαία το είδος του συνεδρίου και αν αυτό θα είναι του ΠΑΣΟΚ, όπως ζήτησαν αρκετοί, ή της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης», όπως τελικά εγκρίθηκε.

Ξεκάθαρο «όχι» σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είπε στην ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθησυχάζοντας παράλληλα για τη διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του Κινήματος ως μέρος ενός ευρύτερου σχήματος, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες για τις εγγυήσεις, ώστε το ΠΑΣΟΚ να μην απολέσει την αυτονομία του, παρείχε ο γραμματέας, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν καταργείται και δεν απορροφάται μέσα στην Κεντροαριστερά», επιχειρηματολόγησε ο Κώστας Σκανδαλίδης, που θεωρείται εισηγητής της λύσης της «σύμπραξης δυνάμεων».

Για «συμπαράταξη» όλων όσοι τοποθετούνται στην Κεντροαριστερά, χωρίς το ΠΑΣΟΚ να «υποστέλλει σημαίες», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι μια αμιγώς κομματική συνεδριακή διαδικασία θα λειτουργούσε αποπροσανατολιστικά για τους υπόλοιπους που θέλουν να λάβουν μέρος στο κάλεσμα για έναν ευρύτερο ενιαίο φορέα. Στην κατεύθυνση αυτή θα συγκροτηθεί η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κομμάτων και κινήσεων της Ελιάς και κινήσεων της Κεντροαριστεράς.

 Επί του πρακτέου, όπως εξηγούσαν στην «Εφ.Συν.» ανώτατες κομματικές πηγές, το σχέδιο που τίθεται προς υλοποίηση προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το μοντέλο που εφάρμοσαν πριν από μια δεκαετία ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέκος Αλαβάνος, βάζοντας υπό την ίδια ομπρέλα, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, με τη μορφή συνιστώσας σε ένα κοινό εγχείρημα.

Με άλλα λόγια, εφόσον η πρωτοβουλία ευοδωθεί, το ΠΑΣΟΚ θα έχει μεν τα όργανα και τα σύμβολά του, όμως θα αποτελεί συνιστώσα της Δημοκρατικής Παράταξης, όπου θα συμμετέχουν και οι άλλοι συμπράττοντες σχηματισμοί.

Για την επιτυχία της προσπάθειας μεγάλη βαρύτητα αποδίδουν στη Χαριλάου Τρικούπη στις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ και στο ενδιαφέρον που θα επιδείξει να λάβει μέρος. Για τον λόγο αυτό, τα κεντρικά όργανα του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου στα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά τη λήξη του αντίστοιχου συνεδρίου της Αγίου Κωνσταντίνου.

«Αν αρνηθούν, θα είμαστε απλώς ΠΑΣΟΚ και συνεργαζόμενοι», σημειώνουν στελέχη του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, σε μια μορφή συνεργασίας που περιγράφεται ως «Ελιά Νο2».
Οι παρεμβάσεις

● Αρχηγική εμφάνιση με σαφείς αιχμές εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησαν στις παρεμβάσεις τους ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Φώφη Γεννηματά. Πιο επιθετικός στη φρασεολογία του ο υπουργός Υποδομών, χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «συμπληρωματική δύναμη» από επιλογή. «Δεν υπάρχει δική μας αυθύπαρκτη πρόταση εξουσίας και έτσι δεν μας υπολογίζει κανένας», υποστήριξε και πρότεινε «συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και της Παράταξης» στις 29-30-31 Οκτωβρίου.

● «Να υπερασπιστούμε την ιστορία του ΠΑΣΟΚ» κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του η Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «δεν θα αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει το άλλοθι ενός πολιτικού συστήματος που αναζητά εξιλαστήριο θύμα». Τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της αυτόνομης πορείας στο πλαίσιο μιας «νέας συμπαράταξης», αποδόμησε πλήρως την Ελιά και ζήτησε το συνέδριο να μιλήσει για το τέλος του «ιστορικού συμβιβασμού». «Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης», δήλωσε κλείνοντας με ηγετικό ύφος.

 ● Θέμα ηγεσίας έθεσαν ευθέως οι «νεοπαπανδρεϊκοί» Θάνος Μωραΐτης και Γιώργος Πεταλωτής, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος διέγνωσε απόπειρα από κάποιους «να απαλλαγούν» από τον Παπανδρέου. «Είμαστε στο χείλος του πολιτικού γκρεμού. Κυριάρχησε ο τακτικισμός ως στρατηγική στη συνεργασία με τη Ν.Δ. Δεν πείθουμε κανέναν επειδή αυτοδιαφημιζόμαστε ως προοδευτικός πόλος», ανέφερε ο κ. Μωραΐτης. «Οι συνεχείς επιθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενισχύουν», εκτίμησε ο κ. Πεταλωτής.

 ● Σε συνέδριο ΠΑΣΟΚ και ανασύνταξη «πριν από κάθε άλλη διαδικασία», επέμειναν οι Μιχάλης Καρχιμάκης, Απόστολος Κακλαμάνης και Δημήτρης Κρεμαστινός, ενώ η Κίνηση των 75, σε κείμενο-παρέμβαση, ζητούσε αλλαγή πολιτικής και πολιτικών συμμαχιών και επιλογή νέων προσώπων «σε όλα τα επίπεδα».

 ● Στον αντίποδα, υπέρ ενός ανοιχτού ιδρυτικού συνεδρίου των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της Δημοκρατικής Παράταξης, στη γραμμή που το περιέγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τοποθετήθηκαν οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαπας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου