Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

To Ισραήλ χτύπησε σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ στην Γάζα - Σφαγή


Ξεπέρασαν τους 730 οι Παλαιστίνιοι που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι εχθροπραξίες συνεχίζονται για 17η ημέρα. Η πλειονότητα των θυμάτων είναι άμαχοι, κάτι που επιβεβαιώνει και ο ΟΗΕ. Όπως έγινε γνωστό οι δυνάμεις του Ισραήλ χτύπησαν σχολείο που χρησιμοποιούσε ο ΟΗΕ για καταφύγιο. Πάνω από 15 οι νεκροί και πάνω από 200 οι τραυματίες από την επίθεση. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών. Χθες ο ΟΗΕ αποφάσισε να διεξάγει έρευνα για τυχόν εγκλήματα πολέμου από πλευράς Ισράηλ, ενώ η Χαμάς είπε ότι δεν συζητά μια εκεχειρία εφόσον δεν αίρεται ο αποκλεισμός της Γάζας.


Επισήμως ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν το βράδυ της Τετάρτης στους 714 χωρίς να προσμετρούνται τα θύματα από τις αεροπορικές επιθέσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης που - σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης - είναι 18 νεκροί. Στη διάρκεια βομβαρδισμού σήμερα το πρωί δυτικά της Χαν Γιούνις, σκοτώθηκαν έξι Παλαιστίνιοι μεταξύ των οποίων δύο μικρά παιδιά της ίδιας οικογένεια. «Έξι μέλη της οικογένειας αλ Αφτάλ μεταξύ των οποίων ήταν ένα πεντάχρονο κοριτσάκι και ένα τρίχρονο αγοράκι σκοτώθηκαν» ανέφερε εκπρόσωπος των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών.

Από την άλλη πλευρά, 34 ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους, από την έναρξη των επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου. Νεκροί είναι 32 στρατιώτες που σκοτώθηκαν κυρίως στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας και δύο άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα προς το Ισραήλ. Στους νεκρούς και ένας εργαζόμενος από την Ταϊλάνδη.

Από το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη όπου συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, έκανε λόγο για πρόοδο στις προσπάθειες για μια εκεχειρία και τον τερματισμό της αιματοχυσίας. «Έχουμε κάνει σίγουρα κάποια βήματα προς τα εμπρός. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει» δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος επέστρεψε στο Κάιρο για συνομιλίες με τους Αιγύπτιους διαμεσολαβητές. Ωστόσο, Αμερικανοί αλλά και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι για μια άμεση εκεχειρία.

Επιπλέον από το Κατάρ ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ εξέφρασε την υποστήριξή του σε μία ανθρωπιστική εκεχειρία, αλλά μόνο εάν και εφόσον το Ισραήλ χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Το Ισραήλ όμως έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα συνεχίσει τις χερσαίες επιχειρήσεις για να εντοπίσει και να καταστρέψει τις θέσεις εκτόξευσης ρουκετών και να εκμηδενίσει το τεράστιο δίκτυο των σηράγγων από όπου οι παλαιστίνιοι μαχητές διεισδύουν στην επικράτειά του.

Η πολεμική σύρραξη η οποία εκτός των εκατοντάδων νεκρών και των δεκάδων χιλιάδων τραυματιών έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό σχεδόν 110.000 κατοίκους της Γάζας, είναι η τέταρτη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς από τη μονομερή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα το 2005.

Στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επέδωσε ψήφισμα στην πρεσβεία του Ισραήλ με το οποίο απηύθυνε έκκληση προς την ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει άμεσα όλες τις χερσαίες και αεροπορικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα το ΚΚΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση και πορεία από την Πανόρμου μέχρι την ισραηλινή πρεσβεία. Αντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν και στην Θεσσαλονίκη.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου