Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Το άδειο «καλάθι» Σαμαρά και η αβεβαιότητα ΔΝΤ για το χρέος


Σε «τροχιά» ΔΕΘ κινούνται σήμερα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, δεσμεύτηκε ουσιαστικά μόνο για τη μείωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης, ενώ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, συνέχισε την ασαφή υποσχεσιολογία, δηλώνοντας παράλληλα ότι «προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα» σε ό, τι αφορά την προεδρική εκλογή. Στο μεταξύ, αμφιβολίες εκφράζονται για τη βιωσιμότητα του χρέους, από το ΔΝΤ, που φέρεται να συγκάλεσε διάσκεψη κορυφής για το θέμα στα μέσα Νοεμβρίου.


 «Ασήκωτες… ελαφρύνσεις», είναι ο κεντρικός τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών, που τονίζει ότι ο Αντ. Σαμαράς «έδωσε ψίχουλα» και «έκρυψε μέτρα 2 δις. που ζητάει η τρόικα». Ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ «σε ένα αυστηρά επιλεγμένο ακροατήριο “ημετέρων” εμφανίστηκε ως ανεύθυνος για την πολιτική του και το μόνο που πρόσφερε – μετά τις διαφημισμένες διαρροές για σημαντικές φοροελαφρύνσεις – ήταν η μείωση κατά 30% στον ΦΠΑ του πετρελαίου θέρμανσης», γράφει η εφημερίδα.

«Παίζουν τα ρέστα τους» οι κυβερνητικοί εταίροι, γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Ελευθεροτυπία, σημειώνοντας ότι ευρισκόμενοι σε αδιέξοδο «επισείουν κίνδυνο πολιτικής αστάθειας, επικαλούνται τους ισλαμιστές και ελπίζουν στον … Θεό». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τη συγκυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι θα ήταν «πολιτική αυτοκτονία» οι πρόωρες εκλογές και τον πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για «καταστροφική επιλογή».

«Φοροελαφρύνσεις με όρους και δόσεις», σημειώνει για το θέμα η Ναυτεμπορική, η οποία κυκλοφορεί  με κεντρικό τίτλο «Εννέα δύσκολες παγίδες βλέπει το ΔΝΤ στο χρέος». Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, «εννέα αβεβαιότητες που απειλούν την πορεία του ελληνικού δημόσιου χρέους δημιουργούν αμφιβολίες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη βιωσιμότητά του και το αναγκάζουν να συγκαλέσει στα μέσα Νοεμβρίου τη διάσκεψη κορυφής στην Ουάσινγκτον, με σκοπό να πιέσει την Κομισιόν για “δραστικές λύσεις”».

Σε άλλο μήκος κύματος Τα Νέα, κυκλοφορούν με τίτλο «Λεφτά στην τσέπη», για το «πόσο αποτιμώνται σε χρήμα οι εξαγγελίες Σαμαρά». Στο ίδιο πλαίσιο και το πρωτοσέλιδο του Ελεύθερου Τύπου που κάνει λόγο για «αύξηση των εισοδημάτων» μετά τις υποσχέσεις Σαμαρά στη ΔΕΘ.


Σε «μίνι πακέτο φοροελαφρύνσεων» αναφέρεται το Έθνος, το οποίο έχει κεντρικό θέμα τον τάφο της Αμφίπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου