Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο από την υπόθεση Κατρούγκαλου

Προβληματισμό προκαλεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο η εξέλιξη της υπόθεσης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργου Κατρούγκαλου.
Τα στοιχεία που έφερε στην δημοσιότητα και το protothema gr αποδεικνύουν ότι ο κ. Κατρούγκαλος υπέγραφε ιδιωτικά συμφωνητικά με εργαζόμενους στο δημόσιο για διεκδίκηση διαφορών από πάσης φύσεως απώλειες αποδοχών, μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου και κατατέθηκαν στον Δικηγορικό Σύλλογο στις 30 Ιανουαρίου ενώ είχε ήδη ορκιστεί υπουργός.
Στα συμφωνητικά μάλιστα υπάρχει ο όρος ότι ο δικηγόρος θα εισπράξει την αμοιβή 12% εφόσον υπάρξει θετική έκβαση είτε αυτή προκύψει από συμβιβασμό είτε με νομοθετική ή άλλη εξώδικη ρύθμιση. Μάλιστα προβλέπεται ότι ο δικηγόρος θα εισπράξει την αμοιβή ακόμη και μετά την διάλυση της εταιρείας του που έγινε στις 15 Φεβρουαρίου. Προκύπτει έτσι ότι ο κ. Κατρούγκαλος θα εισπράξει προσωπικά την αμοιβή του δικηγόρου, ενώ θα είναι ο αρμόδιος υπουργός και θεωρητικά τουλάχιστον θα έχει την πολιτική δυνατότητα να επηρεάσει.
Αν και τυπικά ο κ. Κατρούγκαλος είναι καλυμμένος είναι σαφές ότι προκύπτει ηθικό ζήτημα με πολιτικές προεκτάσεις.
Το Μέγαρο Μαξίμου αρχικά υιοθέτησε τις εξηγήσεις του υπουργού και του προσέφερε πλήρη κάλυψη. Μάλιστα έδωσε πολιτικό χρώμα, διαρρέοντας ότι οι αποκαλύψεις έγιναν ενώ προετοιμαζόταν η επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο για να πλήξουν την κυβέρνηση.
Μετά την αρχική όμως αντίδραση είναι εμφανές ότι θέλει να υποβαθμιστεί και να αποσυρθεί το θέμα από την επικαιρότητα ενώ το κυβερνητικό επιτελείο λέει «δεν υπάρχει τίποτε».
Αν και δημοσίως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν τις δηλώσεις στο παρασκήνιο υπάρχει προβληματισμός που ξεκινά από το ότι υπάρχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και συνεχίζεται στο εάν η καλύτερη εξέλιξη θα είναι η παραμονή ή η απομάκρυνση του κ. Κατρούγκαλου.
Ενδεχόμενη απομάκρυνση θα είναι πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση ωστόσο η παραμονή του αφαιρεί πολιτικό και ηθικό κεφάλαιο από την αριστερή κυβέρνηση για την οποία το ήθος είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της διαφοράς του με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Μέχρι τώρα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος και ο κ. Μανώλης Γλέζος έχουν ασκήσει κριτική στον κ. Κατρούγκαλο. Ο μεν κ. Μητρόπουλος είπε ότι έγιναν λάθος χειρισμοί ο δε κ. Γλέζος παρότι είπε ότι επείσθη από τις εξηγήσεις του υπουργού και δεν αμφισβητεί την εντιμότητά του μόνο εκείνος μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση.
Πληροφορίες: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου