Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Γεγονότα του 2015

Προσφυγόπουλα περνάνε κάτω από τα συρματοπλέγματα από την Σερβία στην Ουγγαρία

Ο 3χρονος Αλάν Κουρντί  AP PHOTO/ DHA

O 3χρονος Αλάν Κούρντι (κι όχι «Αϊλάν», όπως βάφτισαν οι Τούρκοι τον μικρό Κούρδο) από το Κομπάνι της Συρίας. Δεκάδες άλλα «ανώνυμα» πνιγμένα βρέφη και παιδιά, ξεβρασμένα ή εξαφανισμένα για πάντα στο ανατολικό Αιγαίο και την κεντρική Μεσόγειο.
Σφιχταγκαλιασμένοι 71 Σύροι πρόσφυγες σε προχωρημένη σήψη μέσα σε φορτηγό-ψυγείο διακινητών στην αυστριακή μεθόριο.
Η Μέρκελ «συγκλονίστηκε» κι οι Ευρωπαίοι δήθεν «ξύπνησαν» από τους τουλάχιστον 3.700 θανάτους προσφύγων φέτος. Ωστόσο περί άλλα τυρβάζουν. Θυμούνται και ξεχνούν α λα καρτ Σένγκεν και Δουβλίνα, αυστηροποιούν τα κριτήρια για το άσυλο, σφραγίζουν σύνορα με φράχτες, συνοροφυλακές και ακτοφυλακές για να κρατήσουν μακριά τα κύματα των ξεριζωμένων.
Η Ιστορία θα τους κρίνει.

Θρήνος για τους αδικοχαμένους των επιθέσεων καμικάζι στην Αγκυρα....

Βομβιστική επίθεση σε πορεία για την ειρήνη στην ΑγκυραAP Photo/Burhan Ozbilici
Ομως Κούρδοι και αριστεροί δεν βρέθηκαν μόνο στο στόχαστρο των τρομοκρατών του «Ισλαμικού κράτους», αλλά και του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που απέσπασε ξανά αυτοδυναμία έστω και με το στανιό, έπειτα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις-θρίλερ.
Φιμώνοντας κάθε φωνή αμφισβήτησης κι εξισώνοντας το PKK με το «Ι.Κ.», το σύστημα Ερντογάν (κατηγορούμενο για υποστήριξη και ύποπτα νταραβέρια με τους εξτρεμιστές) άνοιξε, υποτίθεται, «διπλό» μέτωπο κατά της «τρομοκρατίας». Κι όσο ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις αιματηρές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων, το «Ι.Κ.» παραμένει ουσιαστικά στο απυρόβλητο.

Η εμπλοκή της Ρωσίας...

EPA
... άλλαξε τις ισορροπίες στη Συρία και η κατάρριψη του ρωσικού Σουχόι από την Τουρκία στις 24 Νοέμβρη πυροδότησε οικονομικο-γεωπολιτική κρίση μεταξύ τους.
Κι όσο μαίνεται ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων με διακύβευμα τα συμφέροντα Ανατολής και Δύσης, τόσο κλιμακώνεται -ερήμην του συριακού λαού- η διαμάχη για τη νομή της εξουσίας την «επόμενη» μέρα.

H ευρωπαϊκή κρίση χρέους και το θρίλερ της ελληνικής διαπραγμάτευσης...

AP PHOTO
... συγκαταλέγονται στα μεγάλα γεγονότα της χρονιάς, αλλά αυτό που θα μας μείνει αξέχαστο είναι η φάτσα του εμβρόντητου Μάριο Ντράγκι!
Τη... χολή και τη συνέντευξη Τύπου του μεγαλοτραπεζίτη έκοψε τον Απρίλιο μια Γερμανίδα, η 21χρονη φοιτήτρια Ζοζεφίνε Βιτ, λούζοντάς τον με το φλογερό μανιφέστο της περί δικτατορίας της ΕΚΤ.
Πιστός στην παράδοση, ο Σούπερ Μάριο έκοψε στη συνέχεια τη δική μας χολή και τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, προκαλώντας capital controls και ασφυξία στην οικονομία.
Η έτερη εκβιαστική πράξη του ελληνικού δράματος γράφτηκε στο Eurogroup, με πρωταγωνιστές το δίδυμο Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ, υπέρτιτλο το Grexit και την αυλαία να κατεβαίνει με νέο Μνημόνιο...

Η προπαγανδιστική μηχανή του «Ισλαμικού κράτους»...

AP PHOTO
... δεν περιορίστηκε φέτος στη βιντεοσκόπηση βάρβαρων εκτελέσεων, αλλά απαθανάτισε -κατά τραγικό ευφημισμό- και τον αφανισμό της «αιρετικής» πολιτιστικής κληρονομιάς χιλιετηρίδων.
Η ανθρωπότητα έχασε (για πάντα) ανεκτίμητα μνημεία και αρχαιολογικούς θησαυρούς από το σκοταδιστικό μένος των φανατικών σουνιτών στο Ιράκ και τη Συρία.
Με βαριοπούλες, μπουλντόζες και εκρηκτικά το Μουσείο της Μοσούλης, η Χάτρα και η Παλμύρα έγιναν βορά του «Χαλιφάτου», που εξακολουθεί να καρπώνεται αμύθητα ποσά από την αρχαιοκαπηλία.

Μια «ξεχασμένη» σύρραξη σε μια «ξεχασμένη» χώρα.

AP PHOTO
Πόλεμος δι’ αντιπροσώπων και στην Υεμένη, με το Ιράν πίσω από τους σιίτες αντάρτες Χούθι και τη Σαουδική Αραβία να ηγείται στρατιωτικού συνασπισμού σουνιτικών χωρών του Κόλπου προς υποστήριξη του «αχυρανθρώπου» τους, προέδρου Μανσούρ Χάντι.
Παράλληλα Αλ Κάιντα και «Ισλαμικό κράτος» αναζητούν ερείσματα για να επεκτείνουν την επιρροή τους στο έδαφος. Βομβαρδισμοί, αποκλεισμός και χερσαία εισβολή της συμμαχίας των «προθύμων» έχουν αφήσει 6.000 νεκρούς και τη φτωχή χώρα εν μέσω ανθρωπιστικής καταστροφής.
Αχνή ελπίδα, η εύθραυστη εκεχειρία και η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ.

Μπατακλάν, 13 Νοέμβρη - Charlie Hebdo, 7 Γενάρη.

AP PHOTO
Το πολλαπλό αιματοκύλισμα από τρομοκράτες τζιχαντιστές στο Παρίσι συμπαρέσυρε τη Δύση σε νέο γύρο αντιτρομοκρατικής φρενίτιδας κι ακόμα βαθύτερη επέμβαση στις μεσανατολικές συρράξεις.
Θύματα όχι μόνο δεκάδες αθώοι, αλλά και θεμελιώδη δικαιώματα που καταλύονται στον βωμό της ασφάλειας.
Παρότι αρκετοί από τους νεαρούς ριζοσπαστικοποιημένους βομβιστές ήταν γέννημα-θρέμμα της Γαλλίας του Σαρκοζί και του Ολάντ, αλλά και «αόρατοι» για τις κραταιές μυστικές υπηρεσίες τους, το «δημοκρατικό μέτωπο» του απαξιωμένου γαλλικού δικομματισμού ασπάζεται τώρα την ατζέντα της Ακροδεξιάς, πασχίζοντας ταυτόχρονα να την αποκλείσει από την εξουσία.
Για ποια «ελευθερία, ισότητα κι αδελφοσύνη» μιλάνε τελικά;

Ιστορικό πλην μετέωρο το βήμα...

AP PHOTO
... που έγινε στη διεθνή σύνοδο για το κλίμα στο Παρίσι - από τις λιγοστές αισιόδοξες ειδήσεις του 2015.
Καλοδεχούμενη κι ας άργησε η φιλόδοξη συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων μεταξύ 195 μεγάλων και μικρών κρατών, ορισμένα εκ των οποίων κινδυνεύουν να αφανιστούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και της θερμοκρασίας της Γης.
Ομως το στοίχημα για τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές θα κριθεί από την εφαρμογή και τη χρηματοδότηση της πράσινης στροφής σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που... βλάπτει σοβαρά την «ανάπτυξη» και τα συμφέροντα βιομηχανικών και ενεργειακών κολοσσών
Συντάκτης: 
ΕΦ. ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου