Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Δύο αποφάσεις, δύο σταθμά ( ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ)

Σε ποιο ύψος φτάνει το συνολικό ποσό δεν το ξέρω. Σίγουρα, όμως, δεν μιλάμε για πενταροδεκάρες αν κρίνω από τα όσα διαβάζω. Ακόμη κι αν αφαιρεθούν, λένε τα ρεπορτάζ, οι σχετικές περικοπές που επιβλήθηκαν στις συντάξεις στα χρόνια της κρίσης, κάθε συνταξιούχος βουλευτής θα εισπράξει αναδρομικά από 50 μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ. Δεν είναι και λίγα, ε;
Η απόφαση είναι του Ελεγκτικού Συνεδρίου και βασίζεται στη διάταξη που συνδέει τις αποδοχές των βουλευτών με εκείνες των δικαστικών. Και ένα από τα αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία αυτής της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση έσπευσε να την αποδεχθεί ως άμεσα εκτελεστή μέσω τροπολογίας που πέρασε από τη Βουλή παρ’ όλο που αρχικά είχε κατατεθεί από το Δημόσιο αίτηση αναίρεσης της συγκεκριμένης απόφασης.
Ενα δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας αυτής είναι ότι σίγουρα δεν πρόκειται να μας γνωστοποιηθεί μέσω ποίου δημοσιονομικού ισοδύναμου θα βρεθούν τα χρήματα για τους βουλευτές. Φυσικά εμείς θα τα πληρώσουμε μια και η οικονομία παραμένει σε ύφεση και άρα το ταμείο εξακολουθεί να είναι ελλειμματικό, αλλά γιατί να μην ξέρουμε μέσω ποίου δημοσιονομικού ισοδύναμου θα εξασφαλίσουμε στους συνταξιούχους βουλευτές μας τα αναδρομικά τους;

Και το τρίτο και σημαντικότερο στοιχείο είναι φυσικά η επιλεκτική στάση των κυβερνώντων έναντι δικαστικών αποφάσεων που συμβαίνει να εκδίδονται από το ίδιο δικαστήριο και για το ίδιο ή παρεμφερές θέμα. Γιατί, ως γνωστόν, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει εκδώσει κι άλλη μια απόφαση η οποία χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές όλες τις μετά το 2010 περικοπές των συντάξεων, αλλά στην περίπτωση αυτή κάθε άλλο παρά έσπευσαν οι κυβερνώντες να την υιοθετήσουν. Την έχουν αφήσει στην άκρη και «μαγειρεύουν» μέσω των μεταρρυθμιστικών ακροβασιών του Κατρούγκαλου την αχρήστευση ή την ακύρωσή της.
Είναι από τις περιπτώσεις που μοιραία θα πάει το μυαλό του κάθε συνταξιούχου στο γνωστό πως «εκεί που μας χρώσταγαν μας παίρνουν και το βόδι». Εκεί που το καλοκαίρι πήγαινε ν’ αναθαρρήσει ελπίζοντας ότι κάτι θα του επιστραφεί, τώρα βλέπει άλλους να εισπράττουν αναδρομικά κι εκείνος να τα πληρώνει με τις νέες περικοπές που του έρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου