Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

«Ναυάγησε» το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης - Σύνοδο Κορυφής ζητά η Ελλάδα

«Ναυάγησε» το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών να παίρνουν αναβολή για μετά το Πάσχα.


Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το πρωί της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής, σε τηλεφωνική επικοινωνία που αναμένεται να έχει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τον κ. Τουσκ να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του καλοκαιριού για την Ελλάδα.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ,  Michel Reijns, με ανάρτηση του στο twitter: «Δεν υπάρχει επιπλέον Eurogroup για την Ελλάδα την Πέμπτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Θα γίνει συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, το πακέτο προληπτικών μέτρων και το χρέος σε επόμενο στάδιο».
Όπως ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή, οι διαπραγματεύσεις παγώνουν καθώς το ΔΝΤ επιμένει στη νομοθέτηση πρόσθετου πακέτου μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και οι δανειστές δεν αποδέχεται τον «αυτόματο μηχανισμό περικοπής των δαπανών» που προτείνει η ελληνική πλευρά.


Μετά από έναν πυρετό διαβουλεύσεων

Της οριστικής απόφασης για τη μη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα, προηγήθηκε ένας πυρετός διαβουλεύσεων.

Το ελληνικό σχέδιο παρουσιάστηκε το απόγευμα απο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο κουαρτέτο στο Hilton και αμέσως μετά η συναντηση διακοπηκε κατόπιν αιτήματος των εκπροσώπων των δανειστών προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη των πιστωτών, στην οποία συμμετείχε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τελικά δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ελληνική πρόταση

Στο επίκεντρο των σημερινών διαβουλεύσεων βρέθηκε η ελληνική πρόταση για τα πρόσθετα, εφεδρικά μέτρα των 3,6 δις ευρώ στα οποία επιμένει το ΔΝΤ – μια πρόταση, η οποία προβλέπει όχι την εκ προοιμίου νομοθέτηση τους αλλά έναν Μηχανισμό Εξισορρόπησης με βάση τον οποίον ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται για την αυτόματη ενεργοποίηση «κόφτη» κρατικών δαπανών εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους.

Η πρόταση προβλέπει ότι η επαλήθευση υλοποίησης των στόχων θα γίνει το 2017 και το 2018 και ότι η δέσμευση του υπουργού Οικονομικών θα περιλαμβάνει ακόμη και κυρώσεις σε βάρος του εάν δεν υλοποιήσει τη συμφωνία.

Επιβεβαιώνοντας την κατάθεση της ελληνικής πρότασης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι σήμερα συζητήθηκε ένας «μηχανισμός δέσμευσης» της Ελλάδας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ εαν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις και επεσήμανε ότι «οι θεσμοί μας άκουσαν»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου