Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Πρ. Παυλόπουλος: «Καθοριστική η βοήθεια των κατοίκων της Χαλάστρας στον ελληνικό στρατό για την έκβαση του πολέμου»

sindos2Οι δηλώσεις κατά τις εκδηλώσεις των Ελευθερίων της Χαλάστρας και την ανακήρυξή του προέδρου της Δημοκρατίας ως επίτιμου δημότη του Δήμου Δέλτα

Με λαμπρότητα που αρμόζει στη σημασία των ιστορικών γεγονότων γιορτάστηκαν το Σάββατο τα Ελευθέρια της Χαλάστρας, με την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου. Ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος τον υποδέχθηκε στις 10.30 και μετά την απόδοση τιμών από το άγημα του Γ’ Σώματος Στρατού μετέβησαν στην Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χαλάστρα, όπου τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος και με την παρουσία του Μητροπολίτη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.

sindos1
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο νεοαναγερθέν μνημείο προς τιμήν των κατοίκων της Κουλιακιάς (Χαλάστρας) «οι οποίοι με πρωτεργάτη το Γιώργη Νταλιγκάρη στις 22 και 23 Οκτωβρίου 1912 κατασκεύασαν γέφυρες για να διαβεί ο ελληνικός στρατός τον Αξιό ποταμό και να εισέλθει πρώτος στη Θεσσαλονίκη ως απελευθερωτής», όπου κατά την τελετή αποκάλυψης της αναθηματικής στήλης κατέθεσε στεφάνι. Στη συνέχεια παρακολούθησε παρέλαση των σχολείων της Χαλάστρας (1ο, 2ο και 3ο Δημοτικό, Γυμνάσιο, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Χαλάστρας), του 1ου Συστήματος Προσκόπων, του Χορευτικού Τμήματος του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα, του Συλλόγου Πολιτισμού και Δράσεων «Η Χαλάστρα», οι αθλητικοί σύλλογοι καράτε Shotokan Χαλάστρας και καράτε Shotokan «Παρμενίων».

Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα εξής: «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των ηρωικών κατοίκων της Χαλάστρας, που με τον πατριωτισμό τους, την αποφασιστικότητά τους και την ανεπανάληπτη επινοητικότητά τους κατάφεραν, στο διήμερο της 22ας και της 23ης Οκτωβρίου 1912, να δαμάσουν κι αυτά ακόμα τα στοιχεία της φύσης, δηλαδή τα νερά του ορμητικού Αξιού ποταμού, κατασκευάζοντας εκ των ενόντων γέφυρες, προκειμένου να διευκολύνουν την προέλαση του Ελληνικού Στρατού προς την Θεσσαλονίκη, την οποία αυτός, τελικώς, εγκαίρως απελευθέρωσε. Το παράδειγμά τους μας διδάσκει, μέσα σ’ αυτήν την οδυνηρή κρίση που μαστίζει τον τόπο και τον Λαό μας, ότι οφείλουμε να υπηρετούμε το Εθνικό Συμφέρον και να χαράζουμε το μέλλον μας ενωμένοι, ανυποχώρητοι κι έχοντας πλήρη επίγνωση του χρέους μας έναντι του Έθνους και της Πατρίδας».

Νωρίτερα, ο Δήμαρχος Δέλτα καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μεταξύ άλλων τόνισε: «Η γεφύρωση του Αξιού αποδεικνύεται όχι μόνο από προφορικές μαρτυρίες αλλά και από τα έγγραφα του ελληνικού στρατού. Η σημασία του συγκεκριμένου γεγονότος είναι εξαιρετικά μεγάλη, δεδομένης: α) της αδυναμίας των γεφυροσκευών του στρατού να είναι στην κατάλληλη θέση την κρίσιμη στιγμή, β) της απειλής του βουλγαρικού στρατού να εισέλθει πριν τον ελληνικό στρατό στη Θεσσαλονίκη και γ) του επακόλουθου κινδύνου να καταστεί ο Αξιός ποταμός το σύνορο του ελληνικού κράτους. Το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός της Χαλάστρας δεν έχει μάχη, δεν έχει αίμα, δεν έχει πεσόντες, δεν έχει στρατιώτες καν. Όμως έχει απλούς πολίτες. Έχει ανιδιοτελή προσφορά. Έχει ψυχή. Έχει καθήκον. Έχει Ελλάδα! Είναι μια ιστορία που ενώνει! Είναι μια ιστορία που δείχνει τι θα πει ‘‘πάνω απ’ όλα η πατρίδα’’, ‘‘πάνω απ’ όλα η ελευθερία’’. ‘‘Πάνω απ’ όλα οι αρχές και τα ιδανικά’’». Ο κ. Φωτόπουλος έκλεισε με τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη «γιατί το μεγάλο χρέος της πατρίδας μας δεν είναι οικονομικό, αλλά αφορά αρχές και αξίες: ‘‘Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει’’».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου