Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Λεονάρντο Φάβιο: Ο μεγάλος άγνωστος του αργεντίνικου σινεμά

Το 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης παρουσιάζεται ένα σημαντικό αφιέρωμα στον πολυδιάστατο κινηματογραφιστή, Λεονάρντο Φάβιο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει επί της μεγάλης οθόνης οκτώ χαρακτηριστικές δημιουργίες του σπουδαίου Αργεντινού καλλιτέχνη, ενώ το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τον θάνατό του.
Λεονάρντο Φάβιο / Leonardo Favio
(28 Μαΐου του 1938 - 5 Νοεμβρίου του 2012)
«Είσαι αυτό που κάνεις και κάνεις αυτό που είσαι». Τα λόγια του Λεονάρντο Φάβιο εκφράζουν όλη τη διαδρομή της ζωής του. Το 57ο Φεστιβάλ συστήνει στο κοινό το έργο του Αργεντινού δημιουργού, από τις πιο εμβληματικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες της Λατινικής Αμερικής.

Σκηνοθέτης και ηθοποιός, συνθέτης και τραγουδιστής, ο Λεονάρντο Φάβιο (1938-2012), ήταν ο αγαπημένος των Αργεντινών: Κινηματογραφιστής και μπαλανταδόρος. Οι μπαλάντες του έμειναν αξέχαστες, οι ταινίες του άλλαξαν το τοπίο του αργεντίνικου σινεμά. Οκτώ από αυτές, θα προβληθούν στο αφιέρωμα του φεστιβάλ.




Η εγκατάλειψη από τον πατέρα του, το αναμορφωτήριο, η φτώχεια στην επαρχία Μεντόζα όπου μεγάλωσε, σημάδεψαν τα πρώτα χρόνια του - Σύρου στην καταγωγή - Φάβιο (το πραγματικό του όνομα ήταν Fuad Jorge Jury). Η ζωή του άλλαξε όταν ο κόσμος ανακάλυψε το ταλέντο του.



Ξεκίνησε ως ηθοποιός στο ραδιόφωνο, πέρασε στην μεγάλη οθόνη, αποκτώντας πολύ γρήγορα τη φήμη του Αργεντινού Τζέιμς Ντιν. Στα τέλη του ’50 τον κέρδισε η σκηνοθεσία. Αυτοδίδακτος, με οδηγό του το ένστικτο και το συναίσθημα, κάνει σινεμά λαϊκό και ουμανιστικό, που δύσκολα κατηγοριοποιείται, καθώς ελίσσεται ανάμεσα σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη.



Το εκπληκτικό του ντεμπούτο «Το χρονικό ενός μοναχικού παιδιού» (1965 - φωτογραφία) με επιρροές από Μπρεσόν, Μπουνιουέλ και ιταλικό νεορεαλισμό είναι ένα ημιαυτοβιογραφικό πορτρέτο του ανήλικου Πολίν που μπαινοβγαίνει στο αναμορφωτήριο.


Μαζί με την ταινία του «Το ρομάντζο του Ανισέτο και της Φρανσίσκα» (1967), μια καταδικασμένη ερωτική ιστορία - βασισμένη σε διήγημα του αδελφού του σκηνοθέτη, Jorge Zuhair Jury - θεωρούνται ορόσημα στο αργεντίνικο σινεμά.


Στο «Χουάν Μορέιρα» (1973), ο Φάβιο αφηγείται τις περιπέτειες του ομώνυμου λαϊκού ήρωα της Αργεντινής που πολέμησε την κρατική καταστολή, αποτυπώνοντας το πολιτικό κλίμα της εποχής με την επάνοδο του Περονισμού.


Η ταινία «Ο Ναζαρένο Κρους και ο λύκος» (1975), είναι το δημοφιλέστερο φιλμ του κι ένα από τα πιο εμπορικά στην Αργεντινή: Μια ανατρεπτική ματιά στον μύθο του λυκανθρώπου.

Το 1976, υπέγραψε το τρυφερό - αλλά και ειρωνικό - road movie «Όνειρα, όνειρα» όπου δύο αντιήρωες με καλλιτεχνικές φιλοδοξίες διψούν να κατακτήσουν τη δόξα. Την ίδια περίοδο, ξεσπά στην Αργεντινή το πραξικόπημα κατά της Ισαμπέλ Περόν. Ο Φάβιο, ένθερμος υποστηρικτής του Περόν, εξορίστηκε στην Κολομβία.


Επέστρεψε στην πατρίδα του το 1987 και έξι χρόνια αργότερα γύρισε το «Γατίκα, ο πίθηκος», τη βιογραφία του θρυλικού μποξέρ Χοσέ Μαρία Γκατίκα, από τη φτώχεια στην καταξίωση κι έπειτα στην πτώση και τον αιφνίδιο θάνατό του.


Το 2008 σκηνοθέτησε την τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του. Είναι το «Ανισέτο» (φωτογραφία), ένα ριμέικ του El romance de Aniceto y Francisca.



Ο Φάβιο έφυγε από τη ζωή το 2012. Δύο χρόνια πριν τον θάνατό του, ανακηρύχθηκε πρεσβευτής πολιτισμού της χώρας του από την τότε Πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ: ένα μικρό δείγμα αναγνώρισης για έναν καλλιτέχνη που σφράγισε με το έργο του μια ολόκληρη ήπειρο.



Το 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου