Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Από τις 24 έως 28 Αυγούστου οι φετινές εκδηλώσεις των Πρεσπών, αφιέρωμα στον Ν. Γκάτσο με τους Μανώλη Μητσιά & Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Από τις 24 έως 28 Αυγούστου οι φετινές εκδηλώσεις των Πρεσπών, αφιέρωμα στον Ν. Γκάτσο με τους Μανώλη Μητσιά &  Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί στις εκδηλώσειςΣυναυλίες στο νησάκι του Αγ Αχιλλείου στην Μικρή Πρέσπα, στην πόλη της Φλώρινας, στο Αμύνταιο αλλά και στην παραλία της λίμνης Βεγορίτιδας στον Αγ. Παντελεήμονα περιέχονται στο φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Πρέσπες 2017».

Το μακροβιότερο πολιτιστικό Φεστιβάλ που γίνεται στην Περιφέρεια και μάλιστα στο βορειότερο άκρο της Ελληνικής μεθορίου κλείνει φέτος τα 28 του χρόνια και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δημιουργός του και καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού των Πρεσπών  Γιώργος Λιάνης «δεν το πίστευα ούτε εγώ ότι οι εκδηλώσεις θα διαρκούσαν τόσο πολύ στο χρόνο και θα κρατούσαν σχεδόν μισή ζωή».  Κεντρικό θέμα των φετινών εκδηλώσεων  είναι το αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Νίκο Γκάτσο με μια μεγάλη η μεγάλη συναυλία  που θα γίνει το Σάββατο 26 Αυγούστου στον Αγ Αχίλλειο. Ο Μανώλης Μητσιάς που ερμήνευσε πρώτος τα περισσότερα τραγούδια του Νίκου Γκάτσου και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη θα παρουσιάσουν στο κοινό το πορτρέτο αυτής της σπουδαίας  μορφής των Γραμμάτων  μέσα από στίχους και κείμενα του ιδίου και άλλων, σε επιμέλεια της Αγαθής Δημητρούκα.


Θα ακουστούν  τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι από την  «Αθανασία», «Της γης το χρυσάφι», «Χειμωνιάτικος ήλιος», καθώς και από τη συνεργασία του ποιητή με άλλους συνθέτες όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Λουκιανός Κηλαηδόνης. Ο Γιώργος Λιάνης ανέφερε  ότι στις φετινές εκδηλώσεις και ειδικότερα στην συναυλία του Αγ Αχιλλείου έχει προσκληθεί από τους οργανωτές  και θα είναι παρόντας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Δεν υπάρχει πρωθυπουργός που να μην έχει έρθει στις εκδηλώσεις των Πρεσπών και αυτό είναι μια μεγάλη τιμή για την περιοχή  μας αλλά και για μένα προσωπικά», κατέληξε ο Γιώργος Λιάνης.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 24 Αυγούστου με μια μεγάλη συναυλία της Ηρώς Σαϊα που οργανώνουν από κοινού ο Οργανισμός των εκδηλώσεων Πρέσπες και ο δήμος Αμυνταίου στον αύλειο χώρο της νέας δημοτικής βιβλιοθήκης «Γιώργος Λιάνης με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι Γιάννη Μαρκόπουλου, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρου Ξαρχάκου.   Ο Γιώργος Λιάνης έχει προσφέρει ως δωρεά  πάνω από τρεις χιλιάδες βιβλία, μια μεγάλη ποικιλία  από ελληνικές παραδοσιακές στολές και μια σπάνια συλλογή με έργα τέχνης από μεγάλους Έλληνες ζωγράφους.  

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου η  μουσική βραδιά στο Αμύνταιο με το νεανικό συγκρότημα «Μέλισσες»

Το Σάββατο 26 Αυγούστου η μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στον Νίκος Γκάτσο με τους Μανώλη Μητσιά και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον Αγ. Αχίλλειο

Την Κυριακή 27 Αυγούστου η ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με τον  Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και την Παυλίνα Βουλγαράκη σε μια μεγάλη συναυλία στην πλατεία της Φλώρινας. Ένα αφιέρωμα στα κινηματογραφικά τραγούδια του Μίκη από τον Ελληνικό και ξένο κινηματογράφο.

 Οι εκδηλώσεις των Πρεσπών θα κλείσουν με μουσική λαϊκή βραδιά με την Πάολα που θα γίνει την Δευτέρα 28 Αυγούστου στην παραλία του Αγίου Παντελεήμονα στην λίμνη Βεγορίτιδα.

πηγη: ΑΠΕ - ΜΠΕ| ΣΠΥΡΟς κΟΥΤΑΒΑς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου