Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής Μουσικές εκδηλώσεις με τη φροντίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
25ης Μαρτίου και Παραλία, Θεσσαλονίκη
Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ώρα 21.00
 Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζουν για μία ακόμη χρονιά μαζί την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής προσφέροντας στο κοινό μία μοναδική συναυλία, που ενώνει επί σκηνής τους ταλαντούχους μουσικούς της MOYSA με τους καταξιωμένους συναδέρφους τους της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης σε μία πραγματική γιορτή της μουσικής.
 Το πρόγραμμα ξεκινά με την Εισαγωγή από την τρίπρακτη όπερα μπούφα «Ο φαρμακοποιός» του Haydn, μία εξωστρεφή και συνάμα βαθιά συναισθηματική κωμωδία. Η μουσική του Haydn αφηγείται με ευαισθησία την ιστορία της Grilletta που την διεκδικούν ο γέρος φαρμακοποιός Sempronio και ο νεαρός μαθητευόμενός του Mengone, αλλά τη χάνουν και οι δυο τους από τον γοητευτικό και πολυμήχανο Volpino. Η ΚΟΘ και η MOYSA θα βρεθούν μαζί επί σκηνής σε αυτό το δροσερό έργο του Haydn.

Στη συνέχεια, δύο ιδιαιτέρως ταλαντούχες νέες βιολονίστριες, οι οποίες επιλέχθηκαν μετά από ακροάσεις, θα ερμηνεύσουν με τη συνοδεία της ΚΟΘ τα πρώτα μέρη από δύο υπέροχα και απαιτητικά έργα του σχετικού ρεπερτορίου. Η Αριέτα Λιάτση θα ερμηνεύσει το πασίγνωστο α΄ μέρος από το αριστουργηματικό «Κοντσέρτο για βιολί σε μι ελάσσονα, op. 64» του Mendelssohn, ενώ η Μαρία Τσόγια-Ραζάκοβα το πλούσιο σε αντιθέσεις και ιδιαίτερα λυρικό α΄ μέρος από το «Κοντσέρτο για βιολί αρ.5, έργο 37» του Vieutemps.
Στο δεύτερο μέρος, η ΚΟΘ παρουσιάζει ολόκληρη την «5η Συμφωνία» του Τσαϊκόφσκι, η οποία είναι δομημένη γύρω από το χαρακτηριστικό «θέμα της Μοίρας», όπως έχει ονομαστεί, πάνω στο οποίο ο συνθέτης αναπτύσσει διάφορες νοητικές διαδρομές υπαρξιακού χαρακτήρα, ξεκινώντας από τον θάνατο για να καταλήξει σε ένα θριαμβευτικό φινάλε, με το οποίο υμνεί τη ζωή. Διευθύνει ο Μιχάλης Οικονόμου.
Βιολί: Αριέτα Λιάτση
Βιολί: Μαρία Τσόγια-Ραζάκοβα
Είσοδος δωρεάν, με δελτία εισόδου
Πληροφορίες: 2310 895938-9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου