Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

Αναπόφευκτη η παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Αναπόφευκτη η παράταση στις φορολογικές δηλώσειςΒέβαιη θα πρέπει να θεωρείται πλέον η παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα αφού πέντε εργάσιμες πριν την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου το Taxisnet αναμένει ακόμη περίπου 2 εκατομμύρια ηλεκτρονικά «Ε1».

Το ενδεχόμενο της παράτασης μπορεί να αποφευχθεί μόνο αν από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή υποβάλλονται σε ημερήσια βάση περίπου 400.000 δηλώσεις κάτι που εκτός από ότι δεν έχει συμβεί ποτέ είναι αμφίβολο αν θα το «αντέξει» και το TAXISnet.

Όπως και να χει όμως η παράταση δεν θα ανακοινωθεί πριν από την Παρασκευή.

Ένας λόγος της καθυστέρησης είναι ότι από τα 1.502.867 χρεωστικά εκκαθαριστικά που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα προκύπτει πρόσθετος φόρος 990 ευρώ ανά δήλωση και είναι αυξημένος κατά 34% σε σχέση με το 2016 όταν ο μέσος φόρος 630 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Η μεγάλη αύξηση για μισθωτούς και συντξιούχους προκύπτει κυρίως από την αναδρομική ισχύ του μειωμένου αφορολόγητου από την 1/1/2016.Ως γνωστό, η αυξημένη παρακράτηση για μισθωτούς και συνταξιούχους ξεκίνησε από την 1η Ιουλίου του περασμένου έτους. Ωστόσο υπήρχε από την αρχή πρόβλεψη ότι η διαφορά παρακράτησης του πρώτου εξαμήνου θα εμφανίζονταν στις φορολογικές δηλώσεις του 2017 οι οποίες είναι φανερό μέχρι τώρα έρχονται «φουσκωμένες».

Εκτός από το αφορολόγητο φετινές δηλώσεις φέρνουν επιβαρύνσεις

Στους ελεύθερους επαγγελματίες λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρους από το 75% το 2016 στο 100%.

Στις επιχειρήσεις που θα φορολογηθούν φέτος με φορολογικό συντελεστή 29% αντί 26% του 2016.

Οι μηδενικές δηλώσεις δηλαδή αυτές για τις οποίες οι υπόχρεοι ούτε πληρώνουν ούτε επιστρέφεται φόρος έφτασαν μέχρι τώρα 1.747.387.

Στο 16,04% των δηλώσεων (623.080) προκύπτει συνολική επιστροφή φόρου 208.330.185 ευρώ δηλαδή μέση επιστροφή φόρου 33,4 ευρώ η οποία μάλλον δεν θα φτάσει ποτέ στους δικαιούχους καθώς μόλις ολοκληρωθεί η εκκαθάριση φόρου θα ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Ως γνωστό με βάση τον κανονισμό της ΑΑΔΕ η επιστροφή φόρου ουσιαστικά δεσμεύεται για κάθε νέα οφειλή έστω και αν αυτή δεν είναι ληξιπρόθεσμη.

Ανάλογα με την παράταση που θα δοθεί (αν είναι δύο ή τρεις εβδομάδες) ο νόμος προβλέπει την καταβολή του φόρου όπου προκύπτει σε τρείς διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου η δεύτερη στο τέλος Σεπτέμβριο και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου