Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

«ΜΑΡΙΚΑ ΝΙΝΟΥ»-«Μια…ζογκλέρ στη ζωή και το…πάλκο!».(Μπάμπης Κ.Μώκος)


narika_ninou.jpg
Σε εποχή που το εμπορικό σκυλολόι των ακατονόμαστων λακέδων,τάχα υπηρετών,του λαϊκού μας τραγουδιού συνεχίζει τη δράση του,καλά είναι ο λογισμός μας να ανατρέχει σε μύθους !!. Σε πρόσωπα που με σεβασμό,ασίγαστο πάθος αλλά και το υπέρτατο ταλέντο τους ενέγραψαν υποθήκες για τον νεοελληνικό μουσικό μας πολιτισμό.

Αναφορά,ανάμεσα σε …δέος και ευγνωμοσύνη,για παρακαταθήκες που μας κατέλιπαν για κάποιους που ενώ «έφυγαν» εξακολουθούν να μας συντροφεύουν παρείστικα  η στην μοναξιά μας ,στα καλά και τα άσχημα,σε στιγμές όμορφες,αλλά και στιγμές περισυλλογής η δύσκολες.

 «Όλη η εργασία αυτή χαρίζεται στη μνήμη της ανεπανάληπτης  Μαρίκας Νίνου,που δίχως να το ξέρει,με το μαχαίρι της φωνής της χάραξε μέσα μας βαθειά τα ονόματα των Θεών,της ταπεινοσύνης και της Βυζαντινής παρακμής!».-
Μάνος Χαντζιδάκις.

(Σημείωμα –Αφιέρωση του δίσκου του «ΤΑ ΠΕΡΙΞ» στην Μαρίκα Νίνου).
Για την Μαρίκα Νίνου έχουν γραφτεί πάμπολα,τα περισσότερα γνωστά.
Εδώ απλά θυμίζουμε κάποια κυρίως διευκρινιστικά. Πολλά απ’αυτά κατατέθηκαν από την ανεψιά της Κα Γκιούλα Ανσεριάν-Αταμιάν.

Εξήντα πλέον  χρόνια απουσίας από το «φευγιό» της. Η ερμηνεύτρια… θρύλος. Μια συναρπαστική φωνή και συγκλονιστική
παρουσία μιας…ακροβάτιδας στη ζωή και στο…πάλκο. Παρουσία πληθωρική που…τσαλάκωνε τις ερμηνευτικές φωνητικές …οκτάβες και που καθήλωνε με το τραγούδι της. Γελαστή,κεφάτη,όλο ζωντάνια και ενέργεια. Η εκφραστικότητα και η μεταδοτικότητά της στο κοινό παροιμιώδης.

«Πιγκάλ», «Φλώριδα», «Τζίμη του χοντρού»,αμέτρητα πάλκα.

Μούσα των μεγαλύτερων ρεμπετοσυνθετών. Η τραγουδίστρια που κατάφερε να ερμηνεύσει σε απόλυτα ρεμπέτικο ύφος τα «κουνημένα ρεμπέτικα» (τα αρχοντορεμπέτικα)…τρελαίνοντας δημιουργούς και ομότεχνους.

Με αρχή καριέρας κάποια μέρα που ο Πέτρος Κυριακός την…μυρίστηκε σαν  …φωνητικό θαύμα και την πήγε στον Χιώτη.
Ο Μανώλης ψιλιάστηκε τον… θησαυρό και αμέσως της ταίριασε το πρώτο της τραγούδι. Ήταν το «Ώρες σε κρυφοκοιτάζω».
Μαρίκα Νίνου. Η τραγουδίστρια που μόλις σε 8χρονη διαδρομή τραγούδησε 20 συνθέτες και 175 τραγούδια. Η μούσα του Βασίλη Τσιτσάνη!.
Η ασυναγώνιστη!.

Γράφτηκαν και γράφονται πάμπολλα για την ολιγόχρονη ζωή της. Πολλά απ’αυτά υπερβολές,φαντασιοπληξίες,ατεκμηρίωτα η ανακριβή.

Η Μαρίκα Νίνου δεν γεννήθηκε στον Καύκασο. Γεννήθηκε πάνω στο πλοίο «Ευαγγελίστρια» που κατά την μικρασιατική καταστροφή μετέφερε την οικογένειά της στην Ελλάδα. Γι’αυτό και το πραγματικό όνομα που την βάφτισαν ήταν Ευαγγελία με νονό τον καπετάνιο του καραβιού. Το δε επώνυμό της Αταμιάν .

Εγκαταστάθηκε οικογενειακά  στα 1922 στην Κοκκινιά (Μεγάρων 50). Πήγαινε λόγω καταγωγής στο εκεί Αρμένικο σχολείο και με τον καιρό έψελνε στον εκεί αρμένικο ναό του Αγίου Ιακώβου. Από γονείς με μεγάλη αγάπη στη μουσική (ο πατέρας της «βιολάρης»).
Ι8 χρονών παντρεύτηκε τον Χακίν Μεσροπιάν και απέκτησε ένα γιο,τον Ολβαέζ Μεσροπιάν που χαϊδευτικά μετέπειτα του έμεινε το όνομα «Γιαννάκης».

Χώρισε και παντρεύτηκε τον Νίκο Νικολαίδη. Το όνομα Μαρίκα της το έδωσε η πεθερά της (η μητέρα του Νίκου).
Πήγε τρεις φορές στην Αμερική το ’51,το ’54 και την τελευταία το ’56 ,αν και άρρωστη (με τον Γιάννη Παπαιωάννου). Εκεί της συμπαραστάθηκε ο Κ.Καπλάνης,η Ρένα Ντάλια και η Εύα Στυλ.

Γύρισε και αποκαμωμένη συνέχισε να τραγουδά για να τελειώσει το σπίτι στο Αιγάλεω. Δεν πρόλαβε. Έφυγε στα 35 της,πριν 60 χρόνια.

Μαρίκα Νίνου. Μια γυναίκα που είχε …πάθει και είχε…μάθει!. Ο Τσιτσάνης της έγραψε το «Γεννήθηκα για να πονώ». Όταν το τραγουδούσε ένα δάκρυ την θάμπωνε. Κι’αυτή του τραγούδησε το «Πές μου πως με βαρέθηκες!».

Ο Χατζιδάκης είπε γι’αυτήν : «Η Φλέρυ Νταντωνάκη έχει ερμηνευτικά το…υπερκόσμιο και η Μαρίκα το …γήινο!»-

Μια ερμηνεύτρια που μόλις σε 8 χρόνια καριέρας κέρδισε το στοίχημα της αθανασίας!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου