Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό

Αποτέλεσμα εικόνας για κυπροσ χαρτησΜακρά και χωρίς λήψη αποφάσεων φέρεται να ήταν η νύχτα στο Κραν Μοντανά όπου πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη για το Κυπριακό.

Μετά τις 3 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε το μαραθώνιο δείπνο εργασίας που είχε διάρκεια σχεδόν 5 ώρες, αλλά τελικά αποδείχτηκε «άκαρπο». Όπως αναφέρει το philenews.com, διευκρινίζουν ότι δεν υπήρξε μετακίνηση της τουρκικής πλευράς και εξηγούν ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα «λόγω εμμονής των Τούρκων σε εγγυήσεις και στρατεύματα».

Για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα ήθελαν επανεξέταση σε 15 χρόνια και στο στρατό μείωση σε συμφωνημένα επίπεδα. Η τουρκική πλευρά αξίωνε επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση. Στο εδαφικό αποδέχτηκαν μόνο επιστροφή μέρους της Μόρφου.

Στο πολύωρο δείπνο εργασίας με τους επικεφαλής όλων των αντιπροσωπειών είχαν επενδυθεί όλες οι ελπίδες για τη συνέχεια της διαδικασίας για το Κυπριακό. Στόχος πλέον φαίνεται ότι είναι όχι η συμφωνία, αλλά να μην καταρρεύσει η όλη διαδικασία.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε και επίσημα το κλείσιμο της διάσκεψης χωρίς την επίτευξη συμφωνίας τονίζοντας: «Η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος».


Παράλληλα ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε πως τα Ηνωμένα Έθνη και ότι «οι αποστολές έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να έρθουν κοντά, αλλά δυστυχώς η διάσκεψη έκλεισε χωρίς την δυνατότητα να φέρουμε λύσεις σ' αυτό το δραματικά μακροχρόνιο πρόβλημα». Αρνήθηκε ωστόσο να επεκταθεί στα αίτια που προκάλεσαν την κατάρρευση των συνομιλιών αλλά δήλωσε πως «εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών σε έναν αριθμό από ζητήματα».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ.

Ο κ. Κοτζιάς  με μήνυμά του στο twitter  τα ξημερώματα ανέφερε ότι «δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ανοικτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου