Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Το μνημείο της δολοφονιάς του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη .

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μεταξύ των οδών Βενιζέλου και Ερμού, βρίσκεται ένα από τα λιγότερο προβεβλημένα μνημεία της που είναι όμως άμεσα συνδεμένο με την πολιτική ιστορία της πόλης σε μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους της.

Πρόκειται για το μνημείο της δολοφονιάς του Γρηγόρη Λαμπράκη, ιατρού και βουλευτή της ΕΔΑ η οποία έλαβε μέρος στο συγκεκριμένο σημείο το βράδυ της  22 Μαϊου 1963. Είχε προηγηθεί ο Μαραθώνιος της ειρήνης στις 21 Απριλίου 1963, ενώ βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη για να λάβει μέρος στο 1ο Συνέδριο Ειρήνης και Πυρηνικού Αφοπλισμού που λάμβανε μέρος στην πόλη.

Κατά τη διάρκεια “αντισυγκέντρωσης” από ομάδες ακροδεξιών χώρων και πεποιθήσεων ο Λαμπράκης δέχθηκε επίθεση από άτομα που επέβαιναν σε τρίκυκλο όχημα το οποίο και όρμηξε κατα του ίδιου κ άλλων ατόμων. Ένας από τους επιβαίνοντες (Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμαννουηλίδης) χτύπησε τον Λαμπράκη με σιδηρολοστό προκαλώντας του σοβαράτατα τραύματα στο κεφάλι....

Μετακομίσθηκε εσπευσμένα στο ΑΧΕΠΑ ενώ υπήρξαν και άλλοι τρυματίες από αυτούς που τον συνόδευαν. Τέσσερις μέρες αργότερα και παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες (εκ των υστέρων..) των γιατρών, ο Λαμπράκης υπέκυψε προκαλώντας πολιτικό σάλο και διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Τεράστιο πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στην κηδεία του, που μετατράπηκε σε ευρεία διαδήλωση.



Read more: http://www.inthessaloniki.com/el/mnimeio-grigori-lampraki#ixzz4vw1XW28H

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου