Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Ο θεμελιωτής του σοσιαλιστικού λογοτεχνικού ρεαλισμού, Maxim Gorky


Σαν σήμερα, 16 Μαρτίου του 1868 γεννήθηκε ο σπουδαίος Ρώσος λογοτέχνης Maxim Gorky, θεμελιωτής του σοσιαλιστικού λογοτεχνικού ρεαλισμού αλλά και πολιτικός ακτιβιστής η ζωή του οποίου ήταν αντιστρόφως ανάλογη με την λαμπρότητα της γραφής του.

Ο Anton Chekhov είχε περιγράψει τον Gorky ως ένα «καταστροφέα αφοσιωμένο στην καταστροφή οποιουδήποτε πράγματος άξιζε την καταστροφή».

Ο Aleksey Maksimovich Peshkov (το Maxim Gorky ήταν φιλολογικό ψευδώνυμο - Gorky σημαίνει πικρός) γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου του 1868 στο Nizhny Novgorod της Ρωσίας. Σε ηλικία 10 ετών έμεινε ορφανός και βρέθηκε να ζει στους δρόμους υπό σκληρές συνθήκες που άφησαν σημάδια τόσο στην ψυχή όσο και στην υγεία του. Εργάστηκε σε διάφορα επαγγέλματα, και η επαφή του με τους κατατρεγμένους, τους φτωχούς εργάτες και τους μουζίκους αποτέλεσαν ύλη για το έργο του.


Το Δεκέμβρη του 1887 αυτοπυροβολείται μ' ένα πιστόλι στο στήθος, χωρίς να πεθάνει. Η σφαίρα εκείνη θα παραμείνει στα πνευμόνια του για τα επόμενα 40 χρόνια.

Άστεγος και πάμφτωχος για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, το 1884 επιχείρησε να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο του Καζάν και εκεί έρχεται σε επαφή με το λαϊκό κίνημα, ενώ από νωρίς έγινε φίλος με τον Anton Chekhov και τον Leo Tolstoy.

Έγραψε σε επαρχιακές εφημερίδες και με το διήγημα Μακάρ Τσούντρα, το 1892, καθιερώθηκε στο συγγραφικό χώρο ενώ απέκτησε παγκόσμια φήμη με τα μυθιστορήματα Φόμα Γκορντέγιεφ και Οι μικροαστοί. Στη Μόσχα γνωρίζεται με τους οπαδούς του Λένιν και πλέον μεγάλο μέρος των εσόδων του πάει στα ταμεία του Κομουνιστικού Κόμματος.

Το 1905, μετά τη σφαγή της «Ματωμένης Κυριακής» φυλακίζεται και όταν αποφυλακίζεται το 1906 φεύγει στο Βερολίνο, όπου γνωρίζεται προσωπικά με τον Λένιν και τον Τρότσκι. Μεταξύ των ετών 1907-1908 εκδόθηκε το κορυφαίο μυθιστόρημά του Η μάνα, η οποία αποτέλεσε και τη βάση για το σενάριο της ομώνυμης κλασικής ταινίας του σοβιετικού κινηματογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου