Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Αγώνας για αποκατάσταση με όπλο την αλληλεγγύη


Mετά την καταστροφή
Έξι ημέρες μετά την φονική πυρκαγιά με 88 επιβεβαιωμένους νεκρούς, άγνωστο αριθμό αγνοουμένων και τους επιζώντες να μετρούν τις ανοιχτές πληγές τους, που κανείς δεν μπορεί να πει ποτέ και εάν θα κλείσουν, σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας και την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Δέκα εγκαυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από το σύνολο των 43 ενηλίκων τραυματιών, λέει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Παπαευσταθίου, διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.

Μέχρι χθες νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 9 ασθενείς, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ, ένας ασθενής που νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» επιβαρύνθηκε και χρειάστηκε η μεταφορά του στην ΜΕΘ. Την ίδια ώρα ένα παιδάκι παραμένει για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», με την κατάσταση της υγείας του να εξελίσσεται ομαλά.


Aπό την Δευτέρα 4 συνάνθρωποί εγκαυματίες έχουν καταλήξει. Θυμίζουμε ότι ο πρώτος ήταν ένας 84χρονος που νοσηλευόταν στο Θριάσιο και εξέπνευσε την Τρίτη το πρωί. Την Τετάρτη κατέληξε ακόμα ένας εγκαυματίας, 73 χρόνων, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΚΑΤ, την Παρασκευή ένας 62χρονος που ήταν διασωληνωμένος στον «Ευαγγελισμό», και το Σάββατο τα ξημερώματα μία γυναίκα 42 ετών, που νοσηλευόταν στο ΚΑΤ.

Το πρωί έγινε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των θυμάτων στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μάτι από τον Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλο.

Επίσης, σήμερα συνεχίζονται οι αυτοψίες των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες περιοχές με τους μέχρι στιγμής ανακοινωμένους ελέγχους να σε Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι και Μέγαρα να δείχνουν ότι ένα στα δύο κτίρια είναι μη κατοικήσιμα.

Παράλληλα, αποκαλυπτικά είναι τα νέα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν τις δραματικές στιγμές που έζησαν εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στο Μάτι ενώ η περιοχή είχε παραδοθεί στις φλόγες.

Τα πλάνα με δεκάδες άτομα μέσα στη θάλασσα, κρατώντας στα χέρια τους ό,τι πιο πολύτιμο μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους την τελευταία στιγμή, μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής.

Στο μεταξύ αναφορές έφεραν έναν 65χρονο να έχει συλληφθεί ως ύποπτος, επειδή φέρεται να έκαιγε κλαδιά, όμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τις πυροσβεστικές αρχές, που εξετάζουν την ύπεραξη ενός «μηχανισμού» στην περιοχή Νταού Πεντέλης.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες των συνεργείων της ΔΕΗ για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο Μάτι και τη γραμμή, που οδηγεί στον οικισμό, αφού η παροχή στο Νέο Βουτζά και στο Μαραθώνα έχει πλέον ομαλοποιηθεί.

Οι εναερίτες και τα συνεργεία τοποθετούν σήμερα τα χιλιόμετρα των καλωδίων και καινούργιους στύλους, οι οποίοι όμως είναι πάλι ξύλινοι.

Η σύνδεση στο δίκτυο υδροδότησης αποκαταστάθηκε και η ΕΥΔΑΠ διαβεβαίωσε πως «στο πλαίσιο διασφάλισης της ποιότητας του πόσιμου νερού, πραγματοποιεί καθημερινά δειγματοληψίες και επιτόπιες μετρήσεις, σε όλο το δίκτυο αρμοδιότητάς της».

«Η ποιότητα του νερού με το οποίο προμηθεύει το δημοτικό δίκτυο Ραφήνας- Πικερμίου και το δημοτικό δίκτυο Νέας Μάκρης- Μαραθώνα, ανταποκρίνεται πλήρως στις σχετικές νομοθετικές απαιτήσεις περί ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» πρόσθεσε.

Αμείωτο το κύμα αλληλεγγύης

Το δημοτικό γυμναστήριο Ραφήνας μετατραπεί στο σημείο, όπου πλήθος πολιτών δείχνει από την πρώτη στιγμή την αλληλεγγύη του. Εκεί εθελοντές συγκεντρώνουν και ταξινομούν είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα, είδη ρουχισμού.

Και στον Ναυτικό Όμιλο στο Μάτι, άνθρωποι έχουν αυτοοργανωθεί και βοηθούν τους συμπολίτες τους έμπρακτα και ανιδιοτελώς.

Η ένταση της αλληλεγγύης που ξεκίνησε αυθόρμητα την Τρίτη το πρωί συνεχίζει αμείωτη, καθώς ο πολίτες, σύλλογοι, οργανώσεις, φορείς κι επιχειρήσεις εξακολουθούν να προσφέρουν με προϊόντα και εθελοντική εργασία.

Άλλοι οργανώνουν τη διανομή των ειδών στους πυροπαθείς, άλλοι έδωσαν χρήματα και άλλοι αίμα.

Δηλώσεις Φάμελλου και Σταθάκη

Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι τις ημέρες αυτές, τις πρώτες μετά την πυρκαγιά, πρέπει να εξασφαλιστούν οι άμεσες ανάγκες των ανθρώπων σε στέγη, τροφή, ρεύμα, νερό, υπηρεσίες Υγείας και ό,τι άλλο χρειάζεται.

Σε συνέντευξη στην «Αυγή» σημείωσε επίσης ότι «αυτό που οφείλουμε να κάνουμε στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν είναι έργα και παρεμβάσεις, ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό το κακό».

«Πέρα από την παράμετρο πιθανού εμπρησμού, η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε πια να αρνούμαστε», προσθέτοντας ότι «έχουμε αποφασίσει η παράμετρος της κλιματικής αλλαγής να μπει σε όλες τις τομεακές πολιτικές της κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και «ήδη έχει προχωρήσει στην ανάρτηση τουλάχιστον 45% των δασικών χαρτών και έχει συμβασιοποιήσει τις μελέτες για την υπόλοιπη. Οι αναρτήσεις θα ολοκληρωθούν το 2019 και αυτό θα είναι μια απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι διαφορετική».

Υποστήριξε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάρτηση των επικαιροποιημένων δασικών χαρτών της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής να έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, ενώ υπογράμμισε ότι η κήρυξη αναδάσωσης είναι συνταγματική επιταγή και ότι η δασική νομοθεσία θα τηρηθεί χωρίς εξαιρέσεις.

Σε αυτό το σημείο διευκρίνισε ότι η άμεση κήρυξη αναδασωτέας περιοχής σύμφωνα με την νομοθεσία «δεν αφορά στις εκτάσεις που έχουν νόμιμες πράξεις της Διοίκησης, όπως πράξεις χαρακτηρισμού για αγροτεμάχια και νόμιμες οικοδομικές άδειες».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσθέτοντας πως πρωταρχική μέριμνα είναι η ανθρώπινη ζωή και πως «η Πολιτική Προστασία είναι καθολική και δεν ξεχωρίζει τους πολίτες σε όσους έχουν αυθαίρετο ή όχι».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιώργος Σταθάκης ζήτησε ευρύτερη πολιτική συνεννόηση για να αντιμετωπίσουμε ριζικά τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος στον χωροταξικό σχεδιασμό, θέτοντας νέους κανόνες για τις υπάρχουσες προβληματικές περιοχές».

Σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων ο υπουργός ισχυρίστηκε πως αυτή έχει κάποιους κανόνες και μπορούν να ενταχθούν οικήματα με προϋποθέσεις. «Δεν μπορούν να είναι όμως σε δάσος ή παραλία. Ο νόμος πλέον είναι πολύ «βαρύς» για τους αυθαιρεσιούχους και ο μηχανισμός λειτουργεί».
Συντάκτης: 
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου