Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Επένδυσαν σε φωτοβολταϊκά και τους πληρώνει η ΔΕΗ

Από τον περασμένο Ιούνιο ο κ. Γιώργος Τραπεζανλίδης, κάτοικος του χωριού Νέα Χράνη Πιερίας, μπορεί να λέει ότι είναι ένας από τους τυχερούς Έλληνες που, αντί να πληρώνουν, πληρώνονται από τη ΔΕΗ. Πλέον παράγει για λογαριασμό της ΔΕΗ ηλεκτρικό ρεύμα χάρη στον φωτοβολταϊκό σταθμό, ισχύος 10kWp, που εγκατέστησε στην οροφή του σπιτιού του.
Ο κ. Τραπεζανλίδης δαπάνησε 39.000 ευρώ περίπου για την αγορά και την εγκατάσταση του εξοπλισμού σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή. Σήμερα, επτά μήνες μετά, δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από την επένδυσή του: “Μακάρι να είχα άλλες δέκα στέγες να περνούσα και σε αυτές φωτοβολταϊκά! Τα προτείνω σε όλους ανεπιφύλακτα”.
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπαίνουν όλο και περισσότερο στη ζωή μας ως μια όχι μόνο πράσινη αλλά και ιδιαίτερα προσοδοφόρα ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Δύο από τους πρώτους Βορειοελλαδίτες που έντυσαν τα σπίτια τους με φωτοβολταϊκά δηλώνουν στη "Μ" απόλυτα ικανοποιημένοι από την επιλογή τους.


Μεγάλο το κέρδος για τους “παραγωγούς”
Ο κ. Τραπεζανλίδης υπέγραψε με τη ΔΕΗ σύμβαση συμψηφισμού διάρκειας 25 χρόνων με τιμή πώλησης 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Κάθε τετράμηνο πραγματοποιείται στο σπίτι μέτρηση της παραχθείσας ενέργειας. Από το ποσό που υπολογίζεται αφαιρείται το ποσό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της κατοικίας για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Το νούμερο που απομένει από αυτήν την πράξη αποτελεί το κέρδος του ιδιοκτήτη, το οποίο του πιστώνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Πρόκειται για ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Ενδεικτικά, για το τετράμηνο υψηλής ηλιοφάνειας, άρα και μεγάλης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, Ιουνίου-Σεπτεμβρίου ο κ. Τραπεζανλίδης εισέπραξε 3.442 ευρώ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας που πραγματοποίησε την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σταθμού, ο κ. Τραπεζανλίδης θα αποσβέσει το ποσό της επένδυσης το αργότερο σε έξι χρόνια. Για τα υπόλοιπα 19 που υπολείπονται μέχρι τη λήξη της σύμβασης θα εισπράττει τρεις φορές τον χρόνο ένα υψηλό εισόδημα, που θα ανέρχεται συνολικά σε περίπου 6.500-7.000 ευρώ.
Πριν από δυόμισι μήνες ο Θεσσαλονικιός Γιάννης Ιωαννίδης επέλεξε να εγκαταστήσει στην κατοικία του στην Καλαμαριά έναν μικρότερο φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 5kWp, κόστους 20.000 ευρώ. Παρότι ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη μέτρηση, είναι βέβαιος για το κέρδος που θα αποκομίσει από τα φωτοβολταϊκά: "Μέχρι σήμερα έχω παραγάγει 850 κιλοβατώρες, που μεταφράζονται σε περίπου 465 ευρώ, ενώ για τη μέτρηση απομένουν ακόμη 45 ημέρες. Ο τελευταίος λογαριασμός της ΔΕΗ ήταν 240 ευρώ, οπότε ακόμη και με πρόχειρους υπολογισμούς είναι ξεκάθαρο ότι το κέρδος είναι σημαντικό”, λέει στη "Μ" ο κ. Ιωαννίδης, ο οποίος πιστεύει ότι λίγο πριν ή λίγο μετά το 2018 θα έχει κάνει απόσβεση.
 
  • Βροχή οι αιτήσεις. Βροχή αιτήσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες κτιρίων δέχεται η ΔΕΗ από ιδιώτες. Aπό τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβριο κατατέθηκαν 1.500 αιτήσεις στις κατά τόπους υπηρεσίες, αριθμός ίσος με όσες κατατέθηκαν από τον Ιούλιο του 2009, οπότε άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος. Το βασικό κίνητρο για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών είναι η υψηλή τιμή απορρόφησης της ενέργειας από τη ΔΕΗ, η οποία για τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ή θα υπογραφούν τα έτη 2009, 2010 και 2011 είναι 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τιμή που είναι σχεδόν πενταπλάσια από το μέσο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ και είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Από το 2012 και μετά η τιμή απορρόφησης της ενέργειας θα μειώνεται κατά 5% ετησίως.

Η Ελλάδα πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Αισιόδοξη ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά θα υπερβούν τον στόχο που έχει τεθεί για παραγωγή του 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020 είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Η EWEA, αφότου ανέλυσε τα εθνικά σχέδια δράσης που δημοσιοποίησαν οι χώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ θα παράγει το 20,7% της ενέργειας από ΑΠΕ το 2020, καθώς 15 από τα 27 κράτη-μέλη σχεδιάζουν υπέρβαση των εθνικών στόχων τους, ενώ μόλις δύο δηλώνουν ότι δεν θα τους επιτύχουν. Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ισπανία θα είναι οι χώρες που προτίθενται να υπερβούν τους εθνικούς στόχους τους κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ το Λουξεμβούργο και η Ιταλία έχουν δηλώσει ότι θα χρειαστεί να εκμεταλλευτούν την πλεονάζουσα παραγωγή άλλων χωρών για να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους.
 

1 σχόλιο:

  1. Δε νομίζω ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να πληρώνει, αλλά σίγουρα τα φωτοβολταικα panel συμφέρουν πολύ περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή