Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Εκλογή από συνέδριο κι όχι από τη βάση ζητούν επτά στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο την προετοιμασία Εθνικής Συνδιάσκεψης το επόμενο Σαββατοκύριακο και του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο θα αναγορευθούν επισήμως οι υποψήφιοι για την προεδρία του Κινήματος. Την υποψηφιότητα του, ανακοίνωσε χθες, ο Χρήστος Παπουτσής. Εν τω μεταξύ, αποστάσεις από τις υποψηφιότητες Βενιζέλου και Παπουτσή εξακολουθούν να διατηρούν οι κ.κ. Ραγκούσης και Πάγκαλος και η κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Παράλληλα, κοινή δήλωση με την οποία ζητούν εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ από συνέδριο κι όχι από τη βάση εξέδωσαν επτά αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί. Εκτός από τα εσωκομματικά προβλήματα, το ΠΑΣΟΚ, έρχεται πλέον αντιμέτωπο και με τα πρώην στελέχή του. Ήδη ο Χάρης Καστανίδης, ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου κόμματος, στο χώρο της κεντροαριστέρας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο Πολιτικό Συμβούλιο τόνισε «την ανάγκη να συζητηθεί ανοικτά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ να αξιολογηθεί η πορεία του και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ευθύνης για το μέλλον». Παράλληλα, αναφερόμενος στην αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα ζήτησε «εγγυήσεις από όλους για τις δημοκρατικές διαδικασίες». «Οι θεμιτές φιλοδοξίες του καθενός, θα κριθούν στην κοινωνία», σημείωσε.

Επιπλέον, ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε πως αν το ΠΑΣΟΚ δεν προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον «δεν έχει λόγο ύπαρξης». Σχετικά με τη διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως «η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια των μεταρρυθμίσεων παγκοσμίως».

«Πράξαμε το εθνικά αναγκαίο», τόνισε και επέκρινε όσους «εθελοτυφλούν και δεν το αναγνωρίζουν». «Πήραμε πάνω μας όλο το βάρος της σωτηρίας της χώρας μετά από αυτό σήμερα όλοι μιλούν εκ του ασφαλούς», πρόσθεσε.

Τέλος, επισήμανε την ανάγκη «να εγγυηθούμε ότι θα κάνουμε πράξη όλα όσα χρειάζονται για να βγει η χώρα με ασφάλεια από την κρίση και παράλληλα ό,τι απαιτείται για να μην αντιμετωπίσουμε στο μέλλον μια παρόμοια κατάσταση και να κάνουμε όλες εκείνες τις αλλαγές με τις οποίες θα διαμορφώσουμε ένα νέο τοπίο».
Οι υποψήφιοι... 
Τρεις είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, μετά το Στέφανο Τζουμάκα, επίσημα ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, ο Χρήστος Παπουτσής, τονίζοντας ότι σκοπεύει να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ «σε ένα σύγχρονο κόμμα της Κεντροαριστεράς, ανοιχτό και πολυσυλλεκτικό». Εντός του Σαββατοκύριακου, αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση διά στόματος Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ξεκινά κύκλο επαφών με κορυφαία στελέχη.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Έθνος, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η οποία θα αφορά κυρίως σε τεχνικές λεπτομέρειες, δεν αποκλείεται να τεθεί και το «θέμα Καρχιμάκη» - δηλαδή αν υφίσταται ηθικό ασυμβίβαστο για την παραμονή του στη θέση του γραμματέα, δεδομένου ότι έχει σχέση εξ αγχιστείας με τον Χρήστο Παπουτσή.

Την ίδια ώρα, συνεργάτες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη χαρακτήριζαν «άνανδρη» την επίθεση που δέχθηκε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης με αφορμή τη συγγενική του σχέση με τον κ. Παπουτσή. Οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν ότι οι εσωκομματικές εκλογές δεν είναι ευθύνη του γραμματέα του Κινήματος.

Υπέρ της επιστροφή των διαγραφέντων ο Χρήστος Παπουτσής

Εν τω μεταξύ, ο Χρήστος Παπουτσής τάσσεται υπέρ της επιστροφής των βουλευτών που έχουν διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα το ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα ότι «δεν μπορεί να ποινικοποιείται η αγωνία των ανθρώπων». Υπέρ της επιστροφής όλων των διαγραμμένων τάχθηκε χθες και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής, διαμηνύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει ενωτικά σε εκλογές.

Κλειστά χαρτιά από Ραγκούση, Πάγκαλο, Διαμαντοπούλου

Εν τω μεταξύ, αποστάσεις από τις υποψηφιότητες Βενιζέλου και Παπουτσή εξακολουθούν να διατηρούν οι κ.κ. Ραγκούσης και Πάγκαλος και η κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Η ίδια η κ. Διαμαντοπούλου έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της και τις επόμενες μέρες αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά, ενώ σε ανάλογη κίνηση αναμένεται να προβεί και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμύνης Γιάννης Ραγκούσης, τον οποίον διάφορα στελέχη ωθούν να θέσει υποψηφιότητα.

Εκλογή από συνέδριο κι όχι από τη βάση ζητούν επτά στελέχη του ΠΑΣΟΚ


Κοινή δήλωση με την οποία ζητούν εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ από συνέδριο και όχι από τη βάση εξέδωσαν επτά αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί. Η δήλωση υπογράφεται συγκεκριμένα από τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη και τους υφυπουργούς Δικαιοσύνης Γιώργο Πεταλωτή, Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα, Ανάπτυξης Θάνο Μωραϊτη, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Δριβελέγκα και Υγείας Μάρκο Μπόλαρη.

Τα «πράσινα» κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι «ήρθε η ώρα για τα επόμενα βήματα, τα όποια όμως δεν μπορούν να γίνουν ούτε βασιζόμενα στη «σοφία» της βαρωνίας, ούτε σε προσωπικές στρατηγικές που μπορεί να προκαλέσουν νέες περιπέτειες και δεινά στην παράταξη».

Οι επτά διαπιστώνουν ότι οι έκτακτες συνθήκες της περιόδου δεν επιτρέπουν να εφαρμοστεί «μια μεγάλη τομή και κατάκτηση στη λειτουργία των κομμάτων που πρώτο το ΠΑΣΟΚ κατοχύρωσε», εξηγώντας ειδικότερα ότι δεν υπάρχουν στοιχειώδεις πολιτικές, οργανωτικές και οικονομικές προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας με μαζικές ψηφοφορίες σε όλη την επικράτεια.

Δηλώνουν πάντως ότι μένουν προσηλωμένοι στις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες και την εμπιστοσύνη τους στη λαϊκή βάση του Κινήματος και προτείνουν «να μετατραπεί η επικείμενη προγραμματική συνδιάσκεψη σε Θεσμικό Συνέδριο Εκλογής νέου Προέδρου».

Υπογραμμίζουν ακόμη ότι «σήμερα, όλοι οι υποψήφιοι, έχουν ύψιστη υποχρέωση να συνθέσουν και όχι να συνδιαλλαγούν» και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να λειτουργεί, ούτε ως «αρχηγικό κόμμα», ούτε ως άθροισμα «προσωπικοτήτων και υπογραφών».

Προειδοποιούν μάλιστα ότι αν το ΠΑΣΟΚ εξακολουθήσει στον δρόμο της παθογένειας και της καταστροφικής εσωστρέφειας, «τότε ο επόμενος πρόεδρος νομοτελειακά θα ζήσει μόνος με τους «επιτελείς» του, στο άδειο πολιτικά καβούκι της Ιπποκράτους, κινδυνεύοντας να γίνει ο τελευταίος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Όσον αφορά στις εθνικές εκλογές, αναφέρουν ότι «με συναίνεση των κομμάτων που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου δεν έγιναν το Φλεβάρη και έχουν μετατεθεί» και πως «θα πραγματοποιηθούν στην ημερομηνία που θα συμφωνηθεί από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Τέλος, κάνουν λόγο για «ευθύνες δεκαετιών και γενεών οι οποίες όμως έχουν ονοματεπώνυμο» και οι οποίες, όπως τονίζουν «είναι ξεκάθαρες για όσους κυβέρνησαν τη χώρα επί δεκαετίες υπηρετώντας το πελατειακό κράτος, την μηχανική συσσώρευσης χρέους και την ατολμία».

1 σχόλιο:

  1. ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΣΥΝΝΕΝΟΧΟΙ.
    ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή