Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Οι ταινίες της εβδομάδας

  tvxs.gr/
Αυτή την εβδομάδα κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες τέσσερις ταινίες, με τις νέες παραγωγές του Ανγκ Λι και του Κεν Λόουτς σαφώς να ξεχωρίζουν. Άλλωστε και οι δυο ταινίες έχουν διακριθεί: ο μεν Ανγκ Λι έχει λάβει ήδη τρεις υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες και αναμένει και οσκαρικές. Ο δε Κεν Λόουτς κέρδισε το Βραβείο Επιτροπής στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών. Όσον αφορά τις παράλληλες εκδηλώσεις, οι περισσότερες κινούνται σε εορταστικό πνεύμα, πάντως τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες προτάσεις. Για τις προβολές των ταινιών και ενόψει Χριστουγέννων να καλείτε πρώτα την αίθουσα που έχετε προεπιλέξει γιατί οι αλλαγές στις προβολές θα είναι πολλές. Του Νέστορα Πουλάκου. 
Οι κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Ταινία της εβδομάδας είναι το ελεγειακό παραμύθι ζωής του Ανγκ Λι, "Η Ζωή του Πι" ******* (7/10), μια ιστορία ποίησης, μαγείας και συγκίνησης που θα σας συναρπάσει. Μάλιστα, το 3D επιτείνει τη φαντασμαγορία της εικόνας και την αγωνία για την επιβίωση του ήρωα. Ο Ανγκ Λι αναμένεται να διεκδικήσει Χρυσές Σφαίρες και Όσκαρ στις επικείμενες τελετές του 2013.


Μια ακόμη έντονα κοινωνική αν και πιο ανάλαφρη (από προηγούμενες του) ταινία μας προβάλλει ο Κεν Λόουτς, ο πολυβραβευμένος Βρετανός σκηνοθέτης. "Το Μερίδιο των Αγγέλων" ******* (7/10) ο τίτλος της. Να θυμίσουμε ότι η ταινία κέρδισε το Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 2012.

Με το Βραβείο Κοινού του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τις ασφυκτικά γεμάτες προβολές της στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα της Ευρωζώνης, παίζεται από σήμερα η εγγλέζικη ταινία "Παπαδόπουλος και Σία" **** (4/10) του Μάρκους Μάρκου, μια πιο σοβαρή εκδοχή του "Έρωτας αλά Ελληνικά" με τη Νία Βαρντάλος.

Το σίκουελ του βελγικού animation "Σάμμυ" *** (3/10) παίζεται από σήμερα μεταγλωττισμένο και αποκλειστικά για παιδιά προσχολικής ηλικίας.


Κινηματογραφικές εκδηλώσεις
Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου
Συνεχίζεται το εκτενές Αφιέρωμα στον Αντρέι Βάιντα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Ολοκληρώνεται την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου.
Συνεχίζεται το Αφιέρωμα στον Μπέρτολντ Μπρεχτ, με προβολή της ταινίας “Και οι Δήμιοι Πεθαίνουν” του Φριτς Λανγκ, στον κινηματογράφο Τιτάνια Cinemax (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους, τηλ.: 2103 811147, 210 3841689).
Προβολές ταινιών μικρού μήκους από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας στο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Περί Τεχνών (Αράτου και Κανακάρη 65), με ελεύθερη είσοδο.
Συνεχίζονται οι προβολές σπάνιων ταινιών της δεκαετίας του 1940 από την Κινηματογραφική Λέσχη Εκκρεμότητες, με αντίτιμο εισιτηρίου την όποια συνεισφορά του θεατή, στον Πολιτιστικό Χώρο Κέλυφος (Αμφικτύωνος 17, Θησείο, στάση ΗΣΑΠ Θησείο), στις 21.00. Είσοδος ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο 210 3410820.
Masterclass του σκηνοθέτη Μενέλαου Καραμαγγιώλη στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών (Πανεπιστημίου 12), στα πλαίσια του 2ου Athens Open Air Film Festival. Ελεύθερη Είσοδος.
Προβολή του μουσικού ντοκιμαντέρ "Grandma Lo-Fi: The Basement Tapes of Sigridur Nielsdottir" των Ingibjörg Birgisdóttir, Orri Jonsson & Kristín Björk Kristjánsdóttir, στο Exile Room (Αθηνάς 12). Ελεύθερη Είσοδος. Με αγγλικούς υπότιτλους.
Συνεχίζουν οι προβολές και τα εργαστήρια του Φεστιβάλ Μηδέν στο Soirée de Votanique (Καστοριάς 37, Βοτανικός). Καθημερινά 17.00 έως 22.00 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο. Ολοκληρώνεται την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου.
Προβολή της ταινίας “Eduart” της Αγγελικής Αντωνίου, στις 20.15, στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Συνεργείο στην Ηλιούπολη (Ηρώων Πολυτεχνείου 4Α & Μαρίνου Αντύπα), παρουσία του σκηνοθέτη. Είσοδος ελεύθερη.
Ξεκινούν “Οι Πιο Μικρές Μέρες” του Φεστιβάλ Δράμας στο Γαλλικό Ινστιτούτο σε όλη την Ελλάδα. Ολοκληρώνονται στις 22 Δεκεμβρίου.
Συνεχίζονται οι χριστουγεννιάτικες προβολές, με ελεύθερη είσοδο, στον πολυχώρο Βρυσάκι στην Πλάκα. Σήμερα στις 14.00.
Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου
Προβολή της ταινίας “Εκδρομή στην εξοχή” του Ζαν Ρενουάρ, στις 21.00, με δωρεάν είσοδο και ελληνικούς υπότιτλους, στην Ίριδα του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α. (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55).
 Ξεκινάει το Χριστουγεννιάτικο Πρόγραμμα Ταινιών και Εκδηλώσεων, στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Ολοκληρώνεται την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου.

Προβολές ταινιών από την Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού-Αργυρούπουλης στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου “Μίκης Θεοδωράκης”, δίπλα στο Δημαρχείο, Κύπρου 68, Αργυρούπολη, με την προτροπή ο καθένας να αφήσει από ένα πακέτο τρόφιμα (μακράς διαρκείας) στην είσοδο του κινηματογράφου για την ενίσχυση της Τράπεζας Τροφίμων για τις άπορες οικογένειες του δήμου.
Σάββατο 22 Δεκεμβρίου
Προβολές των ταινιών του Αλμπέρ Λαμορίς “Το κόκκινο μπαλόνι” (1956) και “Το άσπρο άλογο” (1953), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, με είσοδο 4 ευρώ. Θα παίζονται μέχρι την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013, στις 11 το πρωί, πλην των ημερομηνιών 24, 25, 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου.
Προβολή της ταινίας “Οι Αθώοι” του Τζακ Κλέιτον, στις 19.00, με δωρεάν είσοδο και ελληνικούς υπότιτλους, στην Ίριδα του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α. (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55).
Κυριακή 23 Δεκεμβρίου
Προβολή του ντοκιμαντέρ "Champions: Μια Αστεία Ιστορία" του Γαβριήλ Τζάφκα διοργανώνει η κινηματογραφική ομάδα της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης (Ελ. Βενιζέλου 12 & ΑΙγαίου, στάση ΤΡΑΜ "Αιγαίου"), στις 21:00, με δωρεάν είσοδο. Ακολουθεί συζήτηση, παρουσία του σκηνοθέτη.
Προβολή της ταινίας “Earth vs. the Flying Saucers” του Φρεντ Σίαρς, στις 18.00, με δωρεάν είσοδο και ελληνικούς υπότιτλους, στην Ίριδα του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α. (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55).
Συνεχίζονται οι χριστουγεννιάτικες προβολές, με ελεύθερη είσοδο, στον πολυχώρο Βρυσάκι στην Πλάκα. Σήμερα στις 18.00.
Προβολή της ταινίας “Νικόστρατος: Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι” του Ολιβιέ Ορλέ, στις 11.30 το πρωί, με ελεύθερη είσοδο, από την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης, στο Θέατρο Πεύκης (Χρ. Σμύρνης & Ρ. Φεραίου).
Απόψε είναι το special edition Christmas Party του CINE CAMP, στις 22:00. Κατά τη διάρκεια του πάρτυ θα παρουσιαστεί το χριστουγεννιάτικο 60’s cult φιλμ “Santa Claus Conquers the Martians” (1964, H.Π.Α.), πλαισιωμένο από ένα ειδικό για την ταινία dj set από το Βουνό.
Πηγή: SevenArt 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου