Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Γκόραν Μπρέγκοβιτς


Ο Βόσνιος συνθέτης με την ιδιαίτερη αγάπη στον βαλκανικό ήχο και τις τσιγγάνικες μελωδίες, γεννήθηκε 22 Μαρτίου 1950!


Τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς τον γνωρίσαμε το 1988 μέσα από την υπέροχη μουσική του για την ταινία του κουμπάρου του σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα «Ο καιρός των τσιγγάνων».Ο Βόσνιος συνθέτης εντυπωσίασε το κοινό με τις πραγματικά εκπληκτικές μελωδίες του soundtrack και έκτοτε και ενώ κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, παραμένει το ίδιο δημοφιλής στη χώρα μας καθώς και σε όλες τις βαλκανικές χώρες. 
Ο Μπρέγκοβιτς είναι ο γνωστότερος συνθέτης σχεδόν ολόκληρης της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με μουσική ειδίκευση στο τσιγγάνικο είδος και ιδιαίτερη αγάπη στο βαλκανικό ήχο.
Γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου 1950 στο Σαράγεβο, ενώ διαθέτει τριπλή καταγωγή καθώς η μητέρα του είναι Σέρβα και ο πατέρας Κροάτης.
Η επαφή του με τη μουσική ήρθε σε μικρή ηλικία όταν θέλησε να ασχοληθεί με το βιολί, ενώ στη συνέχεια άλλαξε πολλά μουσικά σχολεία. 
Φανερά επηρεασμένος από τη μουσική των Ρομά αλλά και της τοπικής παραδοσιακής στράφηκε προς τους ήχους αυτούς που τον έκαναν να ξεχωρίσει και να γράψει μουσική για περισσότερες από 30 ταινίες, μεταξύ των οποίων το Arizona Dream, Underground, Βασίλισσα Μαργκό και άλλες.

Εγχώριοι καλλιτέχνες, στιχουργοί και ερμηνευτές συνεργάστηκαν με επιτυχία μαζί του λόγω των συγγενικών μας ήχων.
Η Λίνα Νικολακοπούλου έγραψε στίχους σε μουσική του Μπρέγκοβιτς, με ερμηνεύτρια την Αλκηστι Πρωτοψάλτη, ο Γιώργος Νταλάρας έχει επίσης συνεργαστεί μαζί του καθώς και οι αδελφές Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή.
Ο Μπρέγκοβιτς είναι σήμερα καλά και συνεχίζει τις συναυλίες του, μετά από ένα ατύχημα που είχε καθώς πέφτοντας από ένα δέντρο κινδύνεψε να μείνει παράλυτος, ενώ μοιράζει τη ζωή του μεταξύ των τριών κατοικιών του στο Βελιγράδι, το Παρίσι και το Σαράγεβο.






1 σχόλιο:

  1. Στο Σεράγεβο, πρίν και μετά τον πόλεμο:
    Bijelo Dugme - Jer Κad ostariš
    Ο αγώνας με τον χρόνο, «που όλους θα μας νικήσει»
    http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/11/bijelo-dugme-jer-ad-ostaris.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή