Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016

Η ιστορία της Απαγορευμένης Πόλης-Ο πρωθυπουργός λείπει στην Κίνα για δουλειές αλλά δεν σταματά να είναι... άνθρωπος. Και φαίνεται πως η επίσκεψη στην εντυπωσιακή Απαγορευμένη του Πεκίνου τον έκανε να νιώσει λίγο σαν... τουρίστας.

Η Αυτοκρατορική Πόλη ή Απαγορευμένη Πόλη είναι η πόλη – ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας, η οποία συμβολίζει τον αυτοκράτορα ως γιο του ουρανού. Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης του Πεκίνου, την οποία οι Δυτικοί αποκαλούσαν «Ταταρική Πόλη». Στα νότια της αυτοκρατορικής πόλης βρίσκεται η ιστορική πλατεία Τιεν–Αν–Μεν της κινεζικής πρωτεύουσας. Ήταν κινεζικό αυτοκρατορικό παλάτι από τη Δυναστεία Μινγκ μέχρι το τέλος της Δυναστείας Τσινγκ. Είναι πλέον δημόσιο μουσείο γνωστό ως το Παλάτι Μουσείο με μεγάλη συλλογή κινέζικης τέχνης.

Η Αυτοκρατορική Πόλη χτίστηκε μεταξύ του 1406 και του 1420 από τον τρίτο αυτοκράτορα της δυναστείας των Μινγκ, Γιονγκ – Λο, επισκευάστηκε τον 16ο αιώνα, ενώ ανακατασκευάστηκε και αναστηλώθηκε με μεγάλες προσθήκες από τον 17ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Καταλαμβάνει χώρο με πλευρές 961 μέτρα από βορρά προς νότο και 753 μέτρα από την ανατολή προς τη δύση.

Χτίστηκε από διακόσιες χιλιάδες εργάτες μέσα σε 16 χρόνια, καλύπτει μια επιφάνεια περίπου επτά τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιβάλλεται από ένα πανύψηλο τείχος με πύλες ύψους δέκα μέτρων, έχοντας τριγύρω μια τάφρο πλάτους 52 μέτρων. Χαριτολογώντας, λέγεται ότι έχει 9.999 ½ δωμάτια, καθόσον 10.000 δωμάτια έχει μόνο ο ουρανός. Στην πραγματικότητα έχει 800 κτίρια και 8.706 αίθουσες. Εκεί ζούσαν 9.000 παλλακίδες και 100.000 ευνούχοι.


Η Πύλη της Ουράνιας Ειρήνης (Tien-An-Men), στη βόρεια πλευρά της ομώνυμης πλατείας, όπου δεσπόζει ένα πελώριο πορτρέτο του Μάο Τσετούνγκ και από τον εξώστη της οποίας ανακοίνωσε την 1η Οκτωβρίου του 1949 την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, xτίστηκε τον 15ο αιώνα και αποτελεί την πρόσβαση προς την αυτοκρατορική πολιτεία.

Η είσοδος στην Αυτοκρατορική Πόλη γίνεται από την «Πύλη της Μεσημβρίας» (Wumen), από τον εξώστη της οποίας ο αυτοκράτορας της Κίνας παρακολουθούσε τους στρατούς του να αναχωρούν. Το «Ποτάμι του Χρυσού Νερού» (Jinshahe), σε σχήμα ελικοειδούς τόξου, ρέει στην πρώτη μετά την Πύλη της Μεσημβρίας πλακόστρωτη αυλή, με πέντε μαρμάρινες γέφυρες, που αντιπροσωπεύουν τις Πέντε Κομφουκιανέ Αρετές. Ένας αυτοκρατορικός διάδρομος, που διατρέχει την αυλή αυτή καταλήγει στην «Πύλη της Υπέρτατης Αρμονίας» (Taihemen), που δεσπόζει στην υπερυψωμένη βάση της.

Η απέραντη δεύτερη αυλή, που ανοίγεται μετά την Πύλη της Υπέρτατης Αρμονίας και η οποία χωράει μέχρι εκατό χιλιάδες άτομα, οδηγεί στην υπερυψωμένη με τρία μαρμάρινα επίπεδα «Αίθουσα της Υπέρτατης Αρμονίας» (Taihedian), με το Θρόνο του Δράκοντα στη βόρεια πλευρά της αίθουσας, όπου καθόταν ο αυτοκράτορας και η οποία χρησιμοποιούνταν σε στέψεις και μεγάλες γιορτές, τα γενέθλια του ηγεμόνα, την πρωτοχρονιά ή συγκεντρώσεις ιδιαίτερης σημασίας για τη διοίκηση της χώρας. Στο ανώτερο πλάτωμα υπάρχει ένας φύλακας – λέοντας με άγρια όψη, που κρατά στα νύχια του μια χρυσοποίκιλτη σφαίρα, καθώς και μια μπρούντζινη χελώνα, που συμβολίζει τη μακροζωία του αυτοκράτορα.

Στο πίσω μέρος της Αίθουσας της Υπέρτατης Αρμονίας βρίσκονται «Η Αίθουσα της Μέσης Αρμονίας» (Zhonghedian), που χρησίμευε για την προετοιμασία του αυτοκράτορα πριν προσέλθει στην αίθουσα του θρόνου, και «Η Αίθουσα της Προστατευτικής Αρμονίας» (Baohedian), όπου ο αυτοκράτορας δεχόταν για επίσημη ακρόαση τους αξιωματούχους και τους μανδαρίνους.

Πίσω από τα κτίρια της Υπέρτατης Αρμονίας ανοίγεται μια τεράστια αυλή, τριγυρισμένη με μεγάλα μπρούντζινα σκεύη για αρωματικά θυμιάματα, η οποία οδηγεί, μέσα από την «Πύλη της Ουράνιας Αγνότητας» (Qiangingmen), στο «Παλάτι της Ουράνιας Αγνότητας» (Qianginggong), όπου ήταν τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του αυτοκράτορα και το οποίο γειτονεύει με το επόμενο κτίριο, το λεγόμενο «Παλάτι της Επίγειας Γαλήνης» (Kuninggong) με τα διαμερίσματα της πρώτης επίσημης συζύγου του αυτοκράτορα. Πιο πέρα βρίσκονται οι περίτεχνοι «Αυτοκρατορικοί Κήποι» (Yuhuayuan).

Δεξιά και αριστερά του κεντρικού άξονα της Αυτοκρατορικής Πόλης υπάρχουν τα κτίρια διαμονής των ανθρώπων του αυτοκρατορικού περιβάλλοντος, όπως «Η Αίθουσα της Πνευματικής Καλλιέργειας» (Yangxindiang), «Το Παλάτι των Χιλίων Φθινοπώρων» και «Το Παλάτι της Αιώνιας Πηγής» (Changchungong), που προοριζόταν για τις ευνοούμενες παλλακίδες του αυτοκράτορα. Στην ανατολική πλευρά του αυτοκρατορικού συγκροτήματος βρίσκεται ο περίφημος «Τοίχος των Εννέα Δρακόντων» (Jiulongbi), ύψους 3.5 μέτρων και μήκους 29 μέτρων, που ανεγέρθηκε το 1773 και αποτελείται από 271 εφυαλωμένα κεραμικά πλακίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου